Beste Spirituele Boek van 2013: 'Ik heb de tijd', over rust vinden

Schrijver Paul Loomans mag zich de winnaar van het Beste Spirituele Boek van 2013 noemen. Hij ontvangt de prijs, die wordt uitgereikt ter gelegenheid van de Maand van de Spiritualiteit, voor zijn boek 'Ik heb de tijd'.

Een jury, bestaande uit theoloog Peter Nissen, schrijfster Anja Meulenbelt en Trouw-journalist Monic Slingerland, koos het boek uit een top drie van spirituele boeken, gekozen door het publiek. De lezers kozen dit drietal weer uit een top tien.

'Ik heb de tijd', dat in het voorjaar van 2013 bij Uitgeverij AnkhHermes verscheen, geeft in zeven praktische aanwijzingen weer hoe mensen rust als uitgangspunt kunnen nemen voor het uitvoeren van al hun dagelijkse bezigheden. De auteur noemt dit 'tijdsurfen'.

De vakjury waardeert de lichte toon van Loomans, de praktische toepasbaarheid van zijn aanpak en ook de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, heeft laten meeklinken in het boek. "Daardoor nodigt hij iedereen, los van de eigen traditie, uit om met zijn methode meer orde en rust in het leven te krijgen en zo alle aandacht te kunnen geven aan de omgeving", luidt het juryrapport.

Loomans, die sinds 1984 zenmonnik is, is blij met de prijs. Volgens hem biedt zijn handleiding een uitkomst in deze tijd waarin alles sneller gaat. "Vroeger schreven we brieven en maakten we praatjes met elkaar. Nu sturen we e-mails en sms'jes en wordt van ons verwacht dat we direct antwoorden. Door tijdsurfen krijgen mensen hun rust weer terug."

Het gaat er volgens Loomans niet om dat mensen dingen doen vanuit timemanagement, maar vanuit hun intuïtie, wat rust oplevert.

De andere twee genomineerden voor het beste spirituele boek van 2013 waren Frederic Lenoir met 'De wereldziel' (Uitgeverij Ten Have) en Jan Geurtz met 'Verslaafd aan denken' (uitgeverij Ambo).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden