Beste collega's,

In het huisje-met-rieten-dakje in Harfsen is het al langzaam tot ons doorgedrongen. Bakker Postel in Zwiep is een fenomeen. En met hem zijn Zwiepse bolussen. Die moeten we proeven. Want een week in de buurt van Zwiep verblijven zonder een Zwiepse bolus te hebben genuttigd, dat gaat niet.

ESTHER BIJLO

Dus op de tandem naar uitspanning De Witte Wieven waar bakker Postel is gevestigd en waar kinderen zich nog vermaken met hoepels, stelten en van witte lakens in elkaar genaaide spoken. Behalve van bolussen weet bakker Postel alles van witte wieven. Uit de overlevering. Als bakker van bolussen hoor je nu eenmaal wel eens wat.

In een stenciltje dat voor een kwartje in de bakkerij te koop is, heeft hij zijn kennis vastgelegd. De witte wieven plegen zich op te houden in een diepe kuil in de Lochemse berg die in Zwiep ligt. “In het nachtelijk duister dwalen de witte wieven om de kuil”, weet het papiertje te melden.

Daar kun je dan maar beter ver vandaan blijven, anders komen de wieven met bloeddoorlopen ogen en haar op de tanden krijsend uit de kuil. Oei.

Eerst maar een bolusje kopen. Het blijkt een koek in de vorm van een platgedrukte spiraal met de smaak van suikerbrood te zijn. Wel lekker.

Zouden de witte wieven ook van bolussen houden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden