Beste Buur laat vreemden met elkaar contact maken

Eugenie Wicherink uit Eindhoven wint verkiezing Buurtlink

Ze noemt haar buurt in Eindhoven-Noord een 'jarentachtigwijk zonder sociaal hart'. Mensen hebben er niet veel met elkaar, zegt ze, terwijl de behoefte aan contact er wel is. "Mensen zijn vaak heel passief in het contact maken. Ik wil mensen ervan bewust maken dat ze zelf controle kunnen uitoefenen op hun leefomgeving."

Eugenie Wicherink (45) is vorige week uitgeroepen tot 'Beste Buur van Nederland'. Die verkiezing was georganiseerd door de stichting Buurtlink, een soort Facebook voor wijken, en aanvankelijk voelde Wicherink er niets voor om mee te doen. Maar toen ze inzag dat Buurtlink precies hetzelfde wil als zij, namelijk mensen en wijken met elkaar verbinden, ging ze campagne voeren voor zichzelf. Met succes, want uit ruim driehonderd genomineerde buren werd zij verkozen.

"Eugenie slaat een brug tussen onze straat en de rest van de wijk door allerlei activiteiten te organiseren," zegt Ghita Hergarden (41). Zij was het die voor de aanmelding van Wicherink bij de Buurtlink-verkiezing zorgde. "Waar wij als buurt vooral bezig zijn het zelf goed te hebben, zorgt zij ook voor een positieve flow in de hele wijk."

Zelf woont Wicherink, in het dagelijks leven lerares op een basisschool, met haar twee kinderen in een centraalwonenproject. Dat is een soort studentenhuis voor veelal hoogopgeleiden met voor elke bewoner een eigen wooneenheid plus gezamenlijke voorzieningen. Betrokken zijn met elkaar, samen delen, dat kan in deze woonvorm. En dat vindt Wicherink belangrijk.

Maar van die betrokkenheid vindt Wicherink in de wijk eromheen, de Achtse Barrier, weinig terug. Daarom begon zij vanuit de 'sub-buurt' die de tien huizen van het woonproject vormen, met het zogeheten Bankjes Collectief. "Een keer per maand kunnen mensen uit de wijk op zondagochtend koffie drinken in het gemeenschapsgebouw", vertelt ze. "Er is een voorzichtige toenadering van beide kanten, maar als er eenmaal contact is, dan is iedereen enthousiast. En dan ontstaan er ook nieuwe initiatieven."

In een andere buurt is ze met een aantal vrouwen het project 'Schuif aan en Eet mee' gestart. De vrouwen kookten voor mensen uit de wijk. "Er kwamen vooral ouderen en eenzame mensen op af," zegt Wicherink. "Maar het is voor iedereen." De keer erop vroegen de vrouwen aan de mensen om zelf eten mee te nemen. "Het werd een feest." Nederlanders dansten na afloop met Syrische mensen.

"We hebben het zwaar gehad in de wijk in verband met de opening van een asielzoekerscentrum", zegt Hergarden. "Er was georganiseerde tegenstand van een groep bewoners. Met het eetinitiatief van Eugenie zag je het wantrouwen verdwijnen." Wicherink: "Ik stond aan de kant te kijken en genoot dat er verbinding tot stand was gekomen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden