Beste Bas, kom en doe als wij

Ik heb een sterk vermoeden dat de heer Van der Vlies nog nimmer een ’bootjesparade’ in Amsterdam heeft meegemaakt. Hij baseert zijn oordeel over deze happening vermoedelijk alleen op berichten van anderen of op de zeer eenzijdige berichtgeving daarover in de media. Was hijzelf in Amsterdam geweest, dan zou hij ontdekt hebben dat het hier gaat om een feestelijk evenement, waarbij honderdduizenden homo’s en lesbo’s uit het hele land genieten van de ontspannen sfeer bij dit feestelijk gebeuren. Voor één dag zijn homoseksuelen nu eens niet in de minderheid, maar laten vol trots weten dat ze ook deel uitmaken van de Nederlandse samenleving.

Wat in de Gay Pride voorbijkomt, is een doorsnede van de Nederlandse samenleving: keurige en respectabele dames en heren maar ook uitgelaten jeugd, en alles wat daartussen zit. Ze hebben één ding gemeen: ze hebben homoseksuele gevoelens. Daarvoor hebben ze niet zelf gekozen en daarom willen ze dan ook niet als ’minderwaardig’ te boek staan. Dat is de boodschap van deze dag. Beste Bas, „kom ga met ons en doe als wij” (Psalm 122 vers 1). Tot 2 augustus!

Richard Kollaard Den Haag

De minister moet maar lekker meedoen maar dan wel in aangepaste kledij, met blote billen en lederen riempjes met ijzeren noppen. En na afloop direct door naar het Vondelpark om heerlijk te barebacken in het struikgewas onder het toeziend oog van de daar spelende kinderen.

’t Is alles heel gewoon.

Ton Smit Utrecht

Ervan uitgaande dat ratten intelligente en schone beestjes zijn hoeft er niets negatiefs in te zitten als iemand daardoor is of wordt besnuffeld. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat Van der Vlies noch Plasterk daarover hebben nagedacht toen ze die uitdrukking bezigden.

Ik vrees dat geen van hen ooit echt door een rat is of zal worden besnuffeld. Alhoewel Van der Vlies het meeste kans maakt bij een arme kerkrat en Plasterk bij een rat die het zinkende ministeriële bootje verlaat dat meevaart in de Gay Pride. Tegen beiden zou ik willen zeggen: Lekker laten snuffelen en snuffel zelf ook eens wat terug in elkaars beweegredenen.

Al snuffelend zou je tot de ontdekking kunnen komen dat de ander zijn motieven minder laag bij de gronds zijn dan de snuffelende ratten deden vermoeden.

Krijn Coppoolse Wijhe

Zou de deelname van minister Plasterk aan de Gay Pride te maken kunnen hebben met het zich willen profileren van de PvdA als een progressieve en liberale partij nu ze met het CDA en de CU regeert?

Het is goed, een omarming van Plasterk met homoseksuelen. Ik betwijfel of hij er goed aan doet om mee te varen met de Gay Pride.

Waar blijft de culturele verheffing van de PvdA? Het beeld dat de Gay Pride voor een groot gedeelte oproept is er toch wel één van een platte eendimensionale vertoning.

Veel allochtone homoseksuelen voelen zich niet thuis in de homoscene.

Voorts lijkt het me ook tegenstrijdig als Plasterk het heeft over de seksualisering van de maatschappij.

Op de dag van de Gay Pride verscheen in 2006 een enquête in De Telegraaf over de Gay Pride. Op de vraag of deze bijdraagt aan acceptatie van homoseksuelen antwoordde 67 procent van de respondenten met nee.

Hebben homo’s één keer per jaar het applaus van een groot publiek nodig en moeten zij daarvoor met veel toeters, bellen en veren in hun blote kont gaan staan? Mogelijk is de Gay Pride een marketing om grote groepen mensen naar de stad te lokken, waarbij het eigene van de stad gepromoot kan worden, Amsterdam als tolerante Gay City.

Beter zou minister Plasterk eraan doen om op Roze Zaterdag zijn gezicht te laten zien, solidair met homoseksuele leraren. Hij hoeft dan geen duur bootje te huren en deze dag kreeg middels koningin Beatrix ook koninklijke goedkeuring.

Arie de Niet Ede

Op 7 maart werd de voorlichter van de SGP in de Volkskrant geciteerd: „Wij houden vast aan de bijbelinterpretatie dat vrouwen en mannen wel gelijk maar niet gelijkwaardig zijn, en blijven strijdbaar, als altijd”. Freud noemde zoiets een Fehlleistung. De voorlichter had, hopelijk, het omgekeerde willen zeggen. Dat is namelijk niet in strijd met de Grondwet. De fout laat zien wat hij eigenlijk denkt. En dat is, om met Ronald Plasterk te spreken: van de ratten besnuffeld. Maar goed.

Toen Plasterk zei dat hij mee ging varen met de Gay Pride, betaalde hij met gelijke munt. De binnenlandse politiek wordt steeds geuriger. Wij mensen moeten zo langzamerhand helaas met dichtgeknepen neus door de politiek dwalen.

Peter Bugel Kloosterburen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden