Bestand tussen Gaza en Israël lijkt ver weg in escalerend conflict

Raketten worden gelanceerd vanaf de Gazastrook richting Israël.  Beeld AP
Raketten worden gelanceerd vanaf de Gazastrook richting Israël.Beeld AP

De Egyptische bemiddelingspoging tussen Islamitische Jihad (IJ) en Israël leidt tot niets. Israël blijft aanvallen.

Het conflict tussen Israël en Islamitische Jihad (IJ) in Gaza is geëscaleerd. Israël heeft woensdag nieuwe aanvallen uitgevoerd in Gaza, en IJ op Israël. Het dodenaantal aan Palestijnse zijde is inmiddels opgelopen tot 23, onder wie een 7-jarig jongetje. In Israël zijn er nog geen doden gevallen.

Woensdagochtend viel Israël nieuwe IJ-doelen aan in Gaza. Bij een luchtaanval werd de 38-jarige IJ-commandant, Khaled Faraj, gedood. Daarbij kwam ook een lid van Islamitische Jihad om het leven, die werkte voor de radiotak van de strijdgroep. Later op de dag werden bij een andere luchtaanval nog zes Palestijnen gedood, onder wie een vader en zijn twee zoons.

Israël liet weten dat het mogelijk doorgaat met zijn liquidatiepolitiek. “Wie van plan is om ons vandaag kwaad te doen, die zal de volgende ochtend mogelijk niet halen”, aldus de defensieminister Naftali Bennett.

Tot nog toe zijn er geen doden gevallen aan Israëlische zijde. Dat komt vooral door het nieuwe luchtafweersysteem Iron Dome, dat in staat is om raketten uit de lucht te halen. Volgens de krijgsmacht is 90 procent van de Palestijnse raketten onderschept.

Oplaaien

Israël gaat deze keer behoedzaam te werk door zich alleen te richten op Islamitische Jihad en door het grotere en machtiger Hamas erbuiten te houden. Hamas regeert in Gaza en heeft de Israëlische aanvallen veroordeeld, maar mengt zich niet in de strijd. De beweging heeft sinds de liquidaties van IJ-kopstukken geen raketten afgevuurd op Israël en Israël heeft evenmin aanvallen uitgevoerd op Hamas.

Het conflict tussen Israël en Hamas kan wel weer oplaaien als er bij een Israëlische aanval veel Palestijnse burgerdoden vallen of Hamas-leden omkomen. Dan zal de beweging zich gedwongen zien om te reageren.

De Egyptische regering probeert nog altijd te bemiddelen tussen Islamitische Jihad en Israël, maar tot nog toe heeft die poging weinig vruchten afgeworpen. IJ-woordvoerder Muab al-Berim sloeg de bemiddelingspoging af en zei dat de prioriteit van zijn organisatie ligt bij ‘het vergelden van de misdaad (de liquidatie van haar commandanten, red.) en het bieden van weerstand tegen Israëlische agressie.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde IJ voor de gevolgen als de organisatie doorgaat met beschietingen. “We hebben laten zien dat we de terroristen kunnen raken zonder veel schade aan te richten bij onschuldigen”, zei hij. “Een ieder die ons schaadt, die zullen wij schaden.”

Lees ook:

Geweld Gaza laait op na liquidatie van kopstuk Islamitische Jihad

De liquidatie van Bahaa Abu al-Atta heeft tot een nieuwe geweldsspiraal geleid. Egypte bemiddelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden