Bestaat de regio eigenlijk wel?

Veel reacties kreeg ik op mijn column over het bovengemiddeld aantal Amsterdammers in 'Jinek' en 'RTL Late Night'. Een van de reflectanten schreef dat die talkshows daarmee in feite regionale programma's zijn. Zo ver wil ik niet gaan, maar die reactie heeft me wel aan het denken gezet over wat nu eigenlijk regionaal nieuws is. En van welke factoren het afhangt of we een gebeurtenis regionaal of landelijk noemen.

Die kwalificaties hebben niet altijd te maken met de grootte van een stad. Een kroegruzie (zonder doden) in de hoofdstad, is regionaal en geen landelijk nieuws. Maar de opvang van zeshonderd asielzoekers in een middelgrote stad als Ede is dat wél. Zeker ook vanwege het Pegida-protest. Terecht bracht de NOS de kwestie zaterdag prominent in het Journaal. Aard en actualiteit van het onderwerp vereisten dat.

Maar er zijn natuurlijk tal van onderwerpen waar de regionaliteit van afdruipt. Bijvoorbeeld vissorteerders in Urk die naar de rechter stappen uit onvrede met de nieuwe regels van de visafslag. Of een rally van goedkope auto's in Gorinchem. Het zijn items die zomaar zouden kunnen opduiken in regiorubrieken als 'Hart van Nederland' (SBS 6), 'Editie NL' (RTL 4) of 'Hallo Nederland' (Max).

Dat deden ze echter niet. Ze zaten in ons landelijke Journaal. Sinds vorige week plakt de NOS vijf minuten regionaal nieuws aan de bulletins van 12.00 en 15.00 uur. Je zou kunnen zeggen: voor 'nieuws uit eigen achtertuin' hebben we genoemde rubrieken toch al? En verder telt elke provincie een regionale omroep. Dus, vanwaar dit plan?

Maar het ligt anders. Met de start van de regio-blokken geeft NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff een wezenlijk signaal af: dat hij regionale journalistiek - waar 'de Randstad', geheel ten onrechte, vaak een beetje op neerkijkt - serieus neemt. Plaatselijke verslaggevers dringen door tot Hilversum. De provinciale zenders zijn er maar wat blij mee. "Belangrijk streeknieuws krijgt nu een prominente plek op de landelijke tv", juicht hoofdredacteur Renzo Veenstra van Omroep West.

Twee Brabantse journalistes, Cindy de Koning en Susanne de Kroon, zijn aangetrokken om de regioblokken beurtelings te presenteren. Ze zitten naast de nieuwslezer van dienst, waarmee, overdreven gezegd, de Journaal-dubbelpresentatie uit de jaren tachtig een beetje terug is. Toen al snel afgeschaft wegens te stijf. Hoe is het nu?

Eerlijk gezegd lijkt het of Cindy, die deze week de primeur had, al jaren achter één desk zit met Rik, Jeroen en Dionne. Het loopt soepel en er is een goede chemie, al zijn de bruggetjes tussen wereld en regio soms wat geforceerd. Jeroen Overbeeke: "'Zes leeuwen ontsnapt in Nairobi. Nu het regionieuws." Cindy de Koning: "Bij ons geen Nairobi, maar 't gaat wel over dieren." Waarna een item volgt over een wereldberoemde Amerikaanse dierenarts, die op bezoek is in zijn geboorteprovincie Drenthe. Tsja...

Streeknieuws heeft wel eens de naam kneuterig te zijn. En inderdaad is een rally in Gorinchem geen wereldbrand. Maar veel vaker als ik die regioblokken zie, denk ik: is er eigenlijk wel zo'n groot verschil met landelijk nieuws? Zes jaar voor Nijmeegse aanrander, gebiedsverbod voor tegenstanders azc in Heesch. Hoezo regio?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden