Bestaat Al-Fadhli's terreurgroep wel?

VS blij met dood terroristenleider. Maar zijn 'Khorasan Groep' lijkt bedacht vanachter een bureau in Washington.

Met veel tamtam kondigde de Amerikaanse regering dinsdagavond aan dat de leider van de terroristische 'Khorasan Groep' is gedood bij een luchtaanval in Syrië. De terrorist, de Koeweitse islamist Mohsin al-Fadhli, zou tot de gevaarlijkste tak van Al-Qaida in Syrië behoren, die tot doel zou hebben aanslagen te plegen in het Westen. Maar in het Amerikaanse verhaal ontbreekt een belangrijk element: bewijzen voor het bestaan van de 'Khorasan Groep'.

Het lijkt er sterk op dat de naam 'Khorasan Groep' is bedacht vanachter een bureau in Washington. Vrijwel niemand had ooit van de naam gehoord, ook de hoogste Al-Qaida- leider zelf niet. Khorasan is de oude islamitische benaming voor de regio ten noorden van Iran, wat nu Afghanistan en Pakistan is. En in dat gebied is inderdaad Al-Qaida actief.

Volgens de Amerikanen zou Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri, die vermoedelijk in Afghanistan of Pakistan verblijft, jihadisten uit 'Khorasan' naar Syrië hebben gestuurd met de bedoeling om van daaruit aanslagen te organiseren tegen het Westen.

De man die deze internationale operatie moest leiden, zo zeggen de Amerikanen, was de Koeweitse terrorist Mohsin al-Fadhli. De Afghanistan-veteraan is nu écht uitgeschakeld, stelde het ministerie van defensie - hij is al tweemaal eerder dood verklaard, de laatste keer was in september. De VS beschouwen zijn liquidatie als een grote overwinning: de 'Khorasan Groep' zou net zo'n grote bedreiging vormen voor de VS als IS.

Maar hoewel aan zijn bestaan niet wordt getwijfeld, blijft het raadsel omtrent de oorsprong van de 'Khorasan Groep' onopgehelderd. De Syrische Al-Qaida-leider, Mohamed al-Golani, kon tijdens een recent interview met Al Jazeera zijn lach amper inhouden toen hem werd gevraagd naar de 'Khorasan Groep'. Hij noemde het een Amerikaanse verzinsel, bedoeld om het militair optreden in Syrië te legitimeren. Wel zei hij dat er mensen uit Khorasan in Syrië vechten, maar dat zij verder geen aparte groep vormen.

Bovendien is de claim van de Amerikanen dat de 'Khorasan Groep' een aparte, rechtstreeks door Al-Zawahiri aangestuurde groep vormt, overbodig. Alle Al-Qaida-afdelingen in de wereld hebben immers trouw gezworen aan Zawahiri, en vallen dus onder zijn gezag.

In hetzelfde interview met Al Jazeera zei Al-Golani iets dat tegenstrijdig is met het Amerikaanse verhaal. "We hebben helemaal geen plannen of opdrachten om het Westen aan te vallen", zei hij. "We hebben duidelijke opdrachten meegekregen (van Zawahiri, red.) om Syrië niet te gebruiken als lanceerplatform voor aanvallen tegen de VS of Europa om zo onze missie tegen het (Syrische, red.) regime niet in gevaar te brengen." Al-Qaida in Syrië is opgericht om een andere reden, zei hij: "We zijn hier om maar één reden: het bestrijden van het regime."

Het lijkt erop dat de VS niet gerustgesteld zijn met deze belofte, en dat het mysterieuze verhaal over de 'Khorasan Groep' bedoeld is om een agressievere lijn tegen Al-Qaida in Syrië te rechtvaardigen. Tot op heden namen de Amerikanen amper maatregelen tegen deze tak, omdat die lokale doelen nastreefde, in tegenstelling tot de takken in Jemen en Afghanistan. De Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat John McCain stelde vorige maand zelfs nog aan de minister van defensie voor Al-Qaida in Syrië te bewapenen.

Waarschijnlijk komen de VS nu terug van hun eerdere beleidslijn, omdat er steeds meer signalen binnenkomen dat Al-Qaida in Syrië aan het muteren is. Het ziet nu mogelijk ook het Westen als prooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden