Bessara: paassoep van gedroogde tuinbonen

Ingrediënten voor 6 personen:

500 gram gedroogde, gepelde tuinbonen, zout, 5 tenen knoflook, fijngehakt, 2 - 8 eetlepels extra vergine olijfolie, 1,5 - 2 theelepels gemalen komijnzaad, 1,5 theelepel paprikapoeder, 1/4 theelepel kurkuma, mespunt cayennepeper of chilipoeder, sap van 2 citroenen, 1 grote bos koriander, gehakt

Claudia Roden is voor mij een grootheid op het gebied van koken, eten, culinaire geschiedenis en antropologie. Haar boeken zijn niet alleen om uit te koken (alle recepten kloppen en zijn uniek), maar vooral om de magnifieke verhalen en anekdotes te lezen en herlezen.

'De joodse keuken' is één van haar standaardwerken. Dit herziende en uitgebreide boek geeft een compleet beeld van de veelzijdigheid van de joodse cultuur.

Volgens de Bijbel verlangden de Joden tijdens de uittocht uit Egypte erg naar fava's (gedroogde tuinbonen). Fava's zijn al sinds de tijd van de farao's het basisvoedsel van de Egyptenaren; ze zijn zelfs in hun graftomben gevonden.

In Egypte deden we alleen wat zout, peper, citroensap en bladpeterselie in de soep. Als je ziek was, kreeg je een bordje omdat je daarvan zou opknappen.

Dit recept komt uit Marokko en deze aromatische soep wordt altijd tijdens Pesach gegeten, want 'dat is wat Hebreeërs in Egypte aten'.

Gebruik hiervoor grote gedroogde, gepelde tuinbonen of pel ze zelf na het weken.

Week de bonen 2 uur in water. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan met 2 liter water. Breng aan de kook, schuim het water af en laat de bonen 2 uur zachtjes koken met het deksel op de pan. De bonen zijn gaar als ze uit elkaar beginnen te vallen.

Voeg zout toe en stamp ze fijn met een pureestamper, in een keukenmachine of in de groentemolen.

Bak de knoflook goudbruin in 2 eetlepels olie en doe er de komijn, paprikapoeder, kurkuma en desgewenst de cayennepeper bij. Voeg het mengsel aan de soep toe en laat die nog 15-30 minuten zachtjes koken. Voeg water toe als de soep te dik wordt.

Roer er vlak voor het opdienen het citroensap en de koriander door. Schep de soep op en giet er een beetje olijfolie over.

Variaties:

In Tunesië maakt men een saus bij de soep: houd 175 ml kookvocht apart en roer er 1,5 theelepel harissa, het sap van 1,5 citroen, 150 ml olijfolie, 2 geperste knoflooktenen en 1 theelepel gemalen komijnzaad door. Serveer de saus er apart bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden