Weblog

Bespreekbaar maken

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol. Beeld
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol.

De reden dat Surinaamse politici gevraagd hadden mij uit te nodigen voor de masterclasses die daar vorige week gegeven werden, is, -behalve dat ik het langstzittend Nederlands Kamerlid van Surinaamse afkomst ooit ben-, mijn participatie in internationale parlementaire samenwerkingsverbanden.

Kathleen Ferrier en Tweede Kamerlid CDA

Erg goed dat Surinaamse politici het belang van deze verbanden inzien. Hier in Nederland, ook in ons eigen parlement, wordt er te weinig waarde gehecht aan deze assemblées. Zelf zit ik onder meer in de parlementaire assemblée van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Stabiliteit in Europa. We komen twee keer per jaar bij elkaar en in die bijeenkomsten worden zaken bespreekbaar gemaakt die op regeringsniveau soms niet bespreekbaar zijn. Denk aan zaken als de Russische inval in Georgië. Ook bij deze bijeenkomsten nemen we belangrijke beslissingen, dienen we resoluties in om beleid te wijzigen en ook hier zijn de wandelgangen van het allergrootste belang. Niet alleen om voldoende steun voor resoluties te verwerven, maar ook om over zaken te praten die niet op de agenda staan. Daaruit kunnen waardevolle contacten groeien.

Zo heb ik met een aantal Europese OVSE collega’s contact over migratievraagstukken. Het gaat dan onder andere over de positie van migrantengemeenschappen in de samenleving. In Engeland en Duitsland bijvoorbeeld lijkt er veel waardering te zijn voor de rol van christelijke migrantengemeenschappen. Hier in Nederland zijn die christelijke migrantengemeenschappen nog vaak ongezien en dat terwijl we het over ongeveer één miljoen mensen hebben. Meestal komen ze in het nieuws als er problemen zijn en niet als er positieve verhalen te vertellen zijn. Bijvoorbeeld over wat deze gemeenschappen doen aan vrijwilligerswerk en mantelzorg, opvang van daklozen en drugsverslaafden en het voorkomen, door kinderopvang en huiswerkbegeleiding, dat jongeren wegglijden in criminaliteit. Ook in andere landen worstelt men bij deze discussies met de scheiding van kerk en staat. Hier in Nederland wil niemand de scheiding van kerk en staat opheffen, het is immers één van de belangrijkste pijlers van onze democratie. Maar dat betekent niet dat de staat geen oog zou moeten hebben voor wat er gebeurt in religieuze gemeenschappen. Zo kan de gemeentelijke overheid behulpzaam zijn bij het vinden van geschikte samenkomstruimten, vaak een groot probleem. Maar ook als er zaken fout gaan en men standpunten inneemt die schadelijk kunnen zijn kan de overheid de ogen niet sluiten. Bijvoorbeeld als het gaat om genezing van ernstige ziektes zoals kanker en hiv/aids door gebed. Het positieve effect van gebed en het feit dat mensen er kracht uit putten voor soms onbespreekbare problemen mogen we niet onderschatten. Maar als gezegd wordt dat genezing van ernstige ziektes alleen door gebed mogelijk is, zonder een arts te raadplegen is er een probleem. Dan moet er ingegrepen worden. Niet door zaken te verbieden, want dat werkt niet. Maar door te zorgen dat er een bewustwordingsproces op gang komt. Onder de leden van de gemeenschap en bij de voorganger. Zo worden moeilijke onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Dat kan, dat heb ik bij de OVSE wel ervaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden