Besparing op waterrekening gaat moeizaam

Carla PeijsBeeld anp

Gemeenten en waterschappen zullen meer moeten doen om de rekening voor drinkwater betaalbaar te houden. Zonder forse extra inspanningen gaat het niet lukken om in 2020 de afgesproken 380 miljoen euro per jaar te besparen. Voormalig minister Karla Peijs schrijft dat vandaag in een tussenrapportage over de plannen om door samenwerking efficiënter te werken. Het kabinet sluit extra dwingende maatregelen intussen niet uit.

Om de kosten voor drinkwater, riool en waterzuivering binnen de perken te houden werden in 2011 afspraken gemaakt. Maar samenwerking komt niet van de grond of groeit niet verder, constateert Peijs. Ze legt de schuld vooral bij 10 van 50 regio's die nog onvoldoende scoren.

Het gaat om vier regio's in Noord-Holland (Noordkop, Noord-Kennemerland Noord, West Friesland en Zaanstreek Waterland) en zes regio's in het midden van het land (Capelle aan den IJssel, Goerree Overflakkee, Winnet, Rieverenland, Rheden en Arnhem-Nijmegen). 'Zonder forse extra inspanningen van de achterblijvers worden de landelijke doelen voor een aanzienlijk deel niet gehaald', schrijft Peijs. 'Om de doelen te halen moet er nog heel wat gebeuren', zei ze in een toelichting.

Kostenbewustzijn
Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Water) reageerde donderdag bezorgd. 'Ik maak me nog steeds zorgen. Het kostenbewustzijn moet echt omhoog.'

De minister wil aan het eind van dit jaar kunnen zien dat alle partijen hun best hebben gedaan, anders overweegt ze meer verplichtingen op te leggen, waarschuwde ze.

De drinkwaterbedrijven scoren beter en lijken de beoogde besparing van 70 miljoen euro wel te halen. Peijs vraagt zich af of drinkwaterbedrijven mogelijk een grotere bijdrage kunnen leveren aan het totale doel. 'Als drinkwaterbedrijven meer kunnen besparen, waarom zouden ze het dan laten?', aldus Peijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden