Bespaartrends: stop met goede doelen

Wilt u geld overhouden of verdienen in economisch onzekere tijden? Stop met roken, wissel van baan en bezuinig op goede doelen, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Sjaak van de Groep

Buikspieroefeningen om het overtollige vet te doen verdwijnen, of toch maar geen middelvinger meer opsteken naar die snelheidsmaniak die je afsnijdt op de snelweg. Goede voornemens. Ieder jaar wagen zich er weer veel mensen aan. Afvallen, stoppen met roken en meer bewegen zijn de bekendste intenties die worden uitgesproken onder het genot van een glas champagne, een sigaret of een oliebol.

Volgens een onderzoek van het ING Economisch Bureau zijn er ook voornemens die gunstig uitpakken voor de portefeuille. Stoppen met roken is er daar uiteraard één van. Rokers dampen gemiddeld voor 2,50 euro elf sigaretten weg per dag. Op jaarbasis is dit bijna duizend euro.

Een op de vijf deelnemers gaf te kennen in 2009 van baan te willen wisselen. Als ze geluk hebben, bemachtigen ze een van de 230.000 openstaande vacatures, en verdienen ze 150 euro netto meer per maand door de aangeboden salarisverhoging.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat 60 procent van de consumenten wil bezuinigen in 2009. De goede doelen moeten het veelal ontgelden: 32 procent wil zijn giften terugschroeven. Verder willen drie op de tien deelnemers de auto wat vaker voor de deur laten staan. Op deze manier besparen zij zo’n 120 euro per jaar.

Theresia Bos uit Malden rookt vijf pakjes sigaretten per week en heeft niet overwogen om te stoppen. „Ik ben verslaafd.” En ook haar donaties aan de Dierenbescherming en het Wereld Natuur Fonds zet zij niet stop. „Niet nodig. Jaren geleden zat ik krap bij kas en toen bedankte ik wel.”

Huib Jochems uit Huizen rookt vier pakjes in de week. „Ik wil meer gedoseerd gaan roken”, zegt Jochems. De 56-jarige docent kan modaal staan voor het onderzoek. In augustus vorig jaar maakte hij de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. „Ik verdien exact 150 euro meer per maand.” En naar zijn werk gaat hij op de fiets. „Dagelijks zestien kilometer. Maar dat is meer een sportieve overweging, de economische reden is mooi meegenomen.”

Tijdens de recessie van 2003 gaven consumenten minder geld uit aan vakanties.

Volgens de onderzoekers zal dit in 2009 ook het geval zijn. Maar altijd al die droomreis willen maken naar de Verenigde Staten, IJsland of Groot- Brittannië? De goedkope munteenheid van deze landen maakt het financieel wel aantrekkelijk om het vliegtuig te pakken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden