Besnorde zwemmers

De rubberboot spuit naar een kiezelstrandje. De toppen van ijsbergjes steken uit de gladde, blauwe zee. Een zwemmer duikt reikhalzend op. Hij lijkt een besnorde kerel met een grijze badmuts, maar het is een baardrob, een zeehond met een snuit als een borstelwagen.

We varen met Trouw-lezers rond Spitsbergen. Door het kraakheldere water is de zeebodem zichtbaar. Er deint een oranje kwal voorbij. Er zijn ook visjes en de Noordse sterns plonzen in het water. Hun rode snavels vlammen op in de poolzon. Overdag staat die poolzon laag in het zuiden. Uit de wind is het heerlijk. 's Nachts staat de zon nog lager in het noorden. Boven het zeeijs waait een snijdend briesje. Sommigen passagiers op deze Trouwlezersreis verkiezen warme chocomel in de lounge, maar de meesten staan goedgemutst aan dek. Het glinsterende licht, de oranje horizon en de kleuren van de zee vol ijsschotsen zijn te mooi om te missen. Ivoormeeuwen vliegen rond en wie een krab heeft gevangen, wordt belaagd door middelste jagers, snelle roofmeeuwen.

"IJsberen!", waarschuwt de kapitein. In de verte aan stuurboord sjokken twee vuilgele vlekken op wit ijs. Het schip schuift tot stilstand in het ijs. We gaan niet naar die beren, ze komen naar ons. IJsberen kennen nauwelijks vrees en des te meer nieuwsgierigheid. Het zijn twee mannetjes, vermoedelijk broers van vorig jaar. Ze naderen de boot tot tien meter. Ze stoeien met elkaar, ze staan tegen elkaar op, ze schuiven over het ijs met platte kin en opgestoken kont. Ze springen naar een andere schots, ze zakken erdoor en krabbelen moeizaam op.

De mooiste reis van de wereld, maar reizen is vervuilend. Morgen meer over dat natuurreisdilemma...

Zie ook exclusief.trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden