Besnijdenis sinds kort vergoed

Verscheidene zorgverzekeraars vergoeden sinds kort besnijdenis, omdat ze daarmee voorkomen dat deze ingreep onder onhygiënische omstandigheden plaatsvindt. Tot de verzekeraars horen Zilveren Kruis, het Amsterdamse ZAO en Anova in Amersfoort.

De komst van een nieuwe directie bij zorgverzekeraar Anova heeft ervoor gezorgd dat de rituele besnijdenis is opgenomen in een aanvullende polis. Voorlopig geldt de regeling alleen in Utrecht, waar de regeling is opgezet in samenwerking met de GGD.

Vorig jaar legden Anova en de GGD in samenwerking met het Nederlands centrum buitenlanders hun oor te luisteren in de wijk Kanaleneiland. Aan maatschappelijke organisaties van moslims werd gevraagd hoe de verzekeraar kon inspelen op behoeften van de islamitische bevolking.

De besnijdenis was al opgenomen in een polis, maar samen met fysiotherapie en andere voorzieningen. De ziekenhuizen wilden af van de praktijk waarbij besnijdenissen ten onrechte uit het gebruikelijke pakket werden vergoed.

Daardoor ontstond bij Marokkanen belangstelling voor een aparte polis waarin de rituele besnijdenis en reisvaccinaties zouden zijn opgenomen. Dat is nu mogelijk.

Om de ziekenhuizen te ontlasten was in Utrecht al de gewoonte ontstaan om moslimjongetjes te besnijden in het wijkgebouw van de GGD op Kanaleneiland. Dat maakte het tevens mogelijk het ritueel feestelijker te vieren dan in de klinische omgeving van een ziekenhuis.

De ingreep wordt beurtelings uitgevoerd door twee chirurgen. De GGD is daarnaast bezig met het opleiden van huisartsen, omdat de dienst vindt dat de besnijdenis in de toekomst tot het gewone zorgpakket van de huisarts moet behoren.

De kosten van een besnijdenis zijn 325 gulden. Anova vergoedt aan polishouders 250 gulden, de rest is eigen bijdrage.

De besnijdenisverzekering is onderdeel van de aanvullende verzekering die klanten kunnen afsluiten bovenop hun ziekenfondspremie.

Ook in Den Haag bestaan plannen om de rituele ingreep te vergoeden. ,,Wij zouden graag zien dat de huisartsen de ingreep kunnen doen en daar een passende vergoeding voor krijgen. Wij onderzoeken de mogelijkheden'', zegt directeur R. Offers van het Haagse ziekenfonds Azivo.

Zilveren Kruis neemt sinds 1994 deel aan de stichting Al-Chitaan. Via Al-Chitaan kunnen moslimjongetjes uit de regio Rijnmond worden besneden in buurthuizen en in gebedshuizen. Huisartsen die een speciale opleiding hebben gevolgd, voeren de ingreep uit.

Dat de besnijdenis een behandeling zonder medische noodzaak is en dat alleen bepaalde bevolkingsgroepen er gebruik van maken, is volgens W. van Dam, productmanager bij Anova, geen probleem.

,,Niet iedereen doet op elke verstrekking een beroep'', weet hij. Hij wijst erop dat sommigen nooit gebruik maken van een alternatieve geneesheer, maar er in het pluspakket wel voor moeten betalen.

Anova wil nadrukkelijk niets te maken hebben met de besnijdenis van meisjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden