Besnijden hoort bij het geloof

VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali wil jongensbesnijdenis strafbaar stellen. De Joodse rabbijn Evers vindt het voorstel een 'ernstige belediging'. En mannen die zelf besneden zijn, begrijpen de ophef niet.

Met een zucht stelt de orthodoxjoodse rabbijn Raf Evers vast dat 'het B-woord weer gevallen is'. ,,Ayaan Hirsi Ali is weer bezig.” Het NederlandsIsraëlitisch Kerkgenootschap, de koepel van orthodox-joodse gemeenten in Nederland, is 'verontrust' over het pleidooi van de VVD-politica.

Evers vindt Hirsi Ali's voorgestelde strafbaarstelling van jongensbesnijdenis 'onoorbaar'. Beries, de ceremonie waarin een jongetje wordt besneden, is ,,de oudste besnijdenis ter wereld: 3800 jaar oud, ingesteld ten tijde van Abraham. En nu zal zíj het verbieden?”

De rabbijn heeft net in Israël zijn tweede kleinzoon laten besnijden.

,,Een klein gilletje, meer gaf ie niet. En mijn zeven zoons getraumatiseerd? Nooit iets van gemerkt.”

Het door Hirsi Ali voorgestelde verbod ligt in het verlengde van het hoofddoekverbod in Frankrijk. Daar werd moslima's het dragen van een hoofddoek in openbare gebouwen verboden en volgden onvermijdelijk keppel en kruis. In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden en volgt, als het aan Hirsi Ali ligt, die van jongens. Evers: ,,Hirsi Ali redeneert: geen meisjesbesijdenis, dan ook geen jongensbesnijdenis. Die redenering deugt niet. Meisjesbesnijdenis kan verschrikkelijk uitpakken, over jongensbesnijdenis krijgen we nooit klachten.”

Schrijver Leon de Winter, mét Hirsi Ali beducht voor de oprukkende islam, heeft zijn (formeel niet-Joodse) zoon Moos laten besnijden. Dat zou straks strafbaar zijn. De Winter wil nog niet reageren op het VVD-voorstel. ,,Eerst aan Ayaan vragen wat ze precies bedoelt”, zegt hij.

Een op de vijf mannen ter wereld is besneden - zo'n 700 miljoen, schrijft de Britse medicus Steve Jones in zijn boek 'De man, het zwakke geslacht'

(Amsterdam 2003). Jones is fel gekant tegen jongensbesnijdenis. Volgens Jones is deze 'aanranding van jongeren' een 'behandeling op zoek naar een ziekte'. Veelgebruikte feiten: besnijdenis is goed voor de hygiëne en vermindert de kans op peniskanker of aidsbesmetting. Maar het seksueel genot kan eronder lijden. Jones heeft bezwaar tegen de traditionele uitvoerder van besnijdenis, meestal een nietmedicus, zoals de Joodse moheel.

De Verklaring voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties bestrijdt praktijken die schadelijk zijn voor kinderen, schrijft Jones. Die is 'door alle staten aangenomen', met uitzondering van Somalië, berucht om meisjesbesnijdenis, en de Verenigde Staten.

Rabbijn Evers verzet zich niet tegen die Verklaring, wel tegen het etiket 'schadelijk' voor besnijden. ,,Het is niet wreed, géén verminking. In de Verenigde Staten is in 1903 een algemeen advies gegeven tot het besnijden van jongetjes. Nu wordt daar meer dan de helft, misschien wel negentig procent van alle jongetjes besneden.”

Volgens Jones stamt die negentig procent uit de jaren zestig en is het sindsdien fors gedaald; nu ligt het percentage op 'ongeveer vijftig'. Artsen voeren het daar uit.

Ander argument contra besnijdenis is dat het wegsnijden van een stukje voorhuid van de penis de lichamelijke integriteit aantast, van een pasgeborene nog wel. Rabbijn én jurist Evers is niet onder de indruk. ,,Besnijden is geen medische handeling, laat staan onbevoegd uitoefenen van de genees'kunde. Het is een religieuze handeling.”

Het opnemen van een kind binnen de Joodse of islamitische traditie valt volgens Evers binnen de vrijheid van godsdienst. De Joodse besnijders in Nederland, verzekert Evers, hebben 'veel ervaring en zijn hoogopgeleid'.

Een vast ritme heeft Evers er nog niet in ontdekt, maar om de zoveel tijd is het zover, dan ligt de besnijdenis weer onder vuur. En steeds windt de rabbijn zich erover op. De laatste keer was in 1998.

Telkens weer maakt Evers zich er zorgen over. ,,Nee”, zegt hij, ,,de Tweede Kamer gaat niet besluiten tot een verbod op besnijdenis, maar Hirsi Ali's oproep is wel de zoveelste bedreiging voor een religieus fenomeen.”

Het is niet ondenkbaar dat het uiteindelijk toch verboden wordt, net als - ook een religieus gebruik - ritueel slachten in Zwitserland.

Daar is Derwisj Maddoe, voorzitter van de Nederlandse Moslimraad, niet zo bang voor. Hij denkt overigens dat het voorstel van Hirsi Ali ('Te gek voor woorden') niet gericht is tegen joden, maar dat het VVD-kamerlid het gemunt heeft op de moslimgemeenschap die ze 'in een kwaad daglicht wil stellen'. De voorzitter van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, Ronny Naftaniël, beschouwt Hirsi Ali's idee als onderdeel van haar 'antireligieuze kruistocht'.

Drijft dit moslims en joden in elkaars armen? Dat is niet eens nodig, zegt Evers. ,,Met moslimgeestelijken hoef ik hierover niet te gaan praten, want die denken er precies zo over als ik.”

Komt er een verbod, dan stapt de Joodse gemeenschap voortaan op het vliegtuig richting Israël om daar aan de godsdienstige plicht te voldoen. En snel, want op de achtste dag moet een jongetje besneden worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden