Besmetting als in Maasstad Ziekenhuis komt in een normaal ziekenhuis niet voor

Zorg gedijt als de patiënt de zorgverlener vertrouwt. Dat vertrouwen wordt aangetast door een besmetting als met de Klebsiella-bacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Vooral de omvang van de besmetting roept vragen op. In andere ziekenhuizen besmet de resistente bacterie wel eens één of twee patiënten. In het Maasstad Ziekenhuis raakten liefst zeventig mensen besmet: een extreme uitbraak. De vergelijking met andere ziekenhuizen suggereert dat dit hoge aantal besmettingen vermeden had kunnen worden.

De eerste vraag die nu beantwoord moet worden is hoeveel mensen precies zijn overleden aan de besmetting. Bekend is dat er 25 mensen zijn overleden die met de bacterie waren besmet, maar overlijden 'met' een bacterie is nog niet hetzelfde als overlijden 'aan' een bacterie. Het is immers goed mogelijk dat patiënten besmet zijn geraakt die zijn gestorven aan een andere aandoening waaraan ze hoe dan ook zouden zijn overleden. Die gevallen moeten worden afgetrokken van het aantal patiënten dat is besmet en als gevolg daarvan is overleden. Dit onderzoek naar het aantal sterfgevallen is naar verwachting in september klaar.

Een andere vraag is of het ziekenhuisbestuur snel genoeg de besmette patiënten heeft geïsoleerd. Ook hiernaar loopt nu extern onderzoek, waarvan we het resultaat moeten afwachten.

Wat de uitslag wordt, weten we nog niet, maar de baan van de hoogstverantwoordelijke hoort in principe onzekerder te zijn dan de baan van het overig personeel. Bestuursvoorzitter Paul Smits van het ziekenhuis wekte op 13 juli een andere indruk. Volgens hem was er weinig aan de hand, en als er al iets was misgegaan, lag dat aan zijn personeel. "We hanteren hier de landelijke richtlijnen voor isolatie, alleen zijn ze misschien niet strikt genoeg uitgevoerd. Mogelijk heeft het personeel zijn handen bijvoorbeeld maar in negentig procent van de gevallen gewassen, niet in honderd." Laat Smits eerst de rol van de leiding onderzoeken, voordat hij het personeel de schuld geeft.

Inmiddels gaat het gelukkig beter in Rotterdam. De situatie lijkt dankzij het verscherpt toezicht van de inspectie onder controle. Er zijn geen recente besmettingen bijgekomen, de procedures worden nu gevolgd.

Bovendien is de afgelopen weken bewezen dat de bestaande procedures in de rest van het land goed werken. In normaal werkende ziekenhuizen komen zulke besmettingen niet voor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden