Besluit vernatten Utrechtse polder met een jaar uitgesteld

De vierhonderd bewoners van de polder Groot Mijdrecht Noord kunnen voorlopig opgelucht ademhalen.

Provinciale Staten (PS) van Utrecht stellen het ingrijpende besluit over het ’vernatten’ van de polder met een jaar uit. Alle betrokkenen gaan de voors en tegens van het niet langer droogmalen opnieuw op een rijtje zetten. Pas medio volgend jaar moeten de Staten een ’voorkeursstrategie’ kiezen.

Een ruime meerderheid van PS (VVD, PvdA en GroenLinks) was het gisteren op zichzelf eens met het dagelijks bestuur. Gedeputeerde Staten (GS) willen vooral vanwege de waterkwaliteit stoppen met droogmalen. Onder de diepgelegen polder zit zout water dat door het bemalen in de omgeving terecht komt.

De voorstanders durfden gisteren vernatting van de polder echter niet door te drukken. Zij stemden in met een amendement om alle feiten nog eens te bekijken en zonodig aanvullend onderzoek te doen. Vóór november dit jaar moet een rapport met conclusies en aanbevelingen klaar zijn. GS willen al op korte termijn met het kabinet overleggen over een financiële bijdrage aan de herinrichting van het gebied. Het Rijk is daartoe bereid op voorwaarde dat er draagvlak bestaat voor maatregelen. Door het instellen van een overleggroep met bewoners en ondernemers denkt de provincie dat draagvlak te hebben gecreëerd.

Over het niet meer droogmalen van Groot Mijdrecht Noord wordt al vijftien jaar gesproken. Agrarische bedrijven hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in de veronderstelling dat het met de vernatting zo’n vaart niet zou lopen. Volgens boeren is de kleigrond zeer geschikt voor het weiden van melkvee en om er snijmaïs op te verbouwen. Door de discussie over de toekomst van de polder zijn woningen en boerderijen minder goed te verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden