Besluit schaatshal op lange baan geschoven

Almere, Zoetermeer en Heerenveen moeten wachten tot augustus

De gemeente Almere en de initiatiefnemers van schaatscomplex Iced¿me hebben te vroeg gejuicht. De schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC-NSF zullen niet vandaag maar pas op 8 augustus bekendmaken welke gemeente ¿ Almere, Zoetermeer of Heerenveen ¿ zich voor tien jaar het schaatsmekka van Nederland mag noemen. Bond en koepel hebben dit weekeinde besloten de drie plannen nog eens zeer stevig te laten doorrekenen door Ernst & Young. Daarmee halen zij feitelijk een advies van een door henzelf ingestelde beoordelingscommissie van tafel.

Begin vorige week leek het er nog op dat Almere de strijd had gewonnen. Een beoordelingscommissie gaf de meeste punten aan het plan Iced¿me van initiatiefnemer Folkert Buiter. De groep Buiter was zelfs zo zeker van zijn zaak dat alvast een datum werd geprikt om het winnende plan te presenteren. De twee concurrerende groepen Thialf (met miljoenen steun van de provincie) en TranSportium (met de bedrijven DuraVermeer, Siemens en Royal Haskoning) reageerden verbolgen.

De laatste groep en het gemeentebestuur van Zoetermeer lieten nadrukkelijk doorschemeren dat zij een voorliefde voor Almere mogelijk zelfs bij de rechter wilden aanvechten. Uit Friesland klonk eveneens een stevig tegengeluid. John Jorritsma, de commissaris van de koning, schreef voor dit weekeinde een brief naar de schaatsbond en vroeg daarin om, gelet op alle commotie, een geheel nieuwe procedure.

Een compleet nieuwe toetsing komt er niet. KNSB en NOC-NSF schrijven in een toelichting op hun uitstel dat zij waardering hebben voor de sporttechnische toetsing van de plannen door de commissie. Zeer onderkoeld wordt er bij geschreven dat zij kennis nemen van het oordeel van de commissie dat Almere op sporttechnisch gebied als beste uit de bus komt. Met die tekst wordt de commissie net niet geheel afgeserveerd, maar tegelijkertijd moet voor de twee eerdere afvallers duidelijk worden dat de race weer open is.

Tot 15 juli krijgen de aanbieders de tijd om vooral de economische basis van de plannen toe te lichten. Grote onduidelijkheid is er bijvoorbeeld over de bijdrage van Almere. De beoordelingscommissie ging uit van een gemeentelijke bijdrage in welke vorm dan ook. Initiatiefnemer Buiter zegt daarover echter: "Onzin, we willen geen bijdrage in de bouw of de exploitatie. Die hoeven we niet en die willen we niet. Ik kan het project wel drie keer financieren. We weten zeker dat we het beste plan hebben." Buiter is zeer ontevreden over het selectieproces. Hij verwijt de organisatoren van de procedure zelfs vriendjespolitiek. Blijkbaar is in de eerste selectie voor met name de KNSB de verkeerde verkozen en moet nu geheel tegen de afspraken een nieuwe ronde plaatsvinden. Dat er niet nu maar begin augustus wordt besloten, is volgens Buiter strijdig met de eerder afgesproken spelregels: "En wie oordeelt in het civiele verkeer over de spelregels? De rechter."

De strijd om de vestigingsplaats van de schaatstopsport splijt ook de sporters. Turner Epke Zonderland en schaatser Sven Kramer pleiten voor Thialf. Jochem Uytdehaage (gouden plak op 5 en 10 kilometer in 2002 op de Olympische Spelen van Salt Lake City) zit als voorzitter van de atletencommissie in de beoordelingscommissie die koos voor Almere. En Hein Vergeer, tweevoudig wereldkampioen allround schaatsen, zit in het kamp van Zoetermeer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden