Besluit proefboren schaliegas 1,5 jaar uitgesteld

De gemeenteraad van Boxtel is bijeen tijdens een extra bijeenkomst met het college van B&W om te praten over het schaliegasdossier Beeld anp
De gemeenteraad van Boxtel is bijeen tijdens een extra bijeenkomst met het college van B&W om te praten over het schaliegasdossierBeeld anp

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Er komt een onderzoek naar alle locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1,5 jaar in beslag nemen, zo schrijft Kamp. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen of er proefboringen naar schaliegas komen.

'Nu doorgaan was niet de beste weg', zei Kamp in een toelichting op zijn besluit. 'Ik heb goed nagedacht en goed geluisterd, zowel naar de reacties in het land als in Den Haag. Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn. Vervolgens kan de aandacht zich richten op die locaties waarvan bekend is dat een mogelijke proefboring kansrijk is en waar de veiligheidsrisico's het best ondervangen kunnen worden.'

Meer invloed lokale overheden
Volgens de minister worden door het onderzoek ook lokale bestuurders en bewoners beter betrokken bij mogelijke winning naar schaliegas. Kamp gaat bekijken hoe lokale overheden meer invloed kunnen krijgen bij het vaststellen van voorwaarden waaronder vergunningen voor opsporing en mogelijke proefboringen worden afgegeven.

'De ongerustheid is nog niet weggenomen', aldus wethouder Andries Poppe van de Noordoostpolder woensdagavond. 'Ik ga pas weer rustig slapen als de procedure definitief is stopgezet.' Wethouder Peter van de Wiel (Milieu) van Boxtel noemt het uitstel van een kabinetsbesluit 'perfect, een prima eerste stap'. Het gemeentebestuur van Haaren vindt het een goede zaak dat voorlopig niet naar schaliegas geboord zal worden. 'Ik ben blij, maar nog niet helemaal blij', reageerde burgemeester Frans Ronnes.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks: 'Het felle verzet tegen schaliegas heeft succes voor Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder, maar voor Nederland zijn we er nog lang niet.'

Boorbedrijf Cuadrilla vindt het jammer dat het langer duurt tot er wordt besloten. Maar directeur Frank de Boer denkt dat de kans op afstel door de keuze voor een zorgvuldig proces alleen maar kleiner wordt.
De winning van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.

Onderzoeksrapport
Eind augustus kondigde Kamp nog aan dat het besluit over proefboringen begin oktober zou worden genomen, na het verschijnen van de zogenaamde milieueffectrapportage (mer). Nu komt de minister daar op terug. 'In de contacten met de voorzitter van de werkgroep van de mer-commissie kwam de mogelijkheid naar voren voorafgaand aan de besluitvorming over een eventuele proefboring naar schaliegas een structuurvisie/plan-MER op te stellen. Met deze brief informeer ik u dat ik heb besloten om daartoe over te gaan', aldus Kamp.

De minister presenteerde in augustus een onderzoeksrapport van bureau Witteveen+Bos. Het onderzoeksbureau onderzocht in opdracht van de minister de gevolgen voor veiligheid voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schaliegas en concludeerde dat dit veilig kan. De minister had eerder zijn beleid rondom de omstreden winning van schaliegas van dit onderzoeksrapport afhankelijk gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden