'Beslissing S&P heeft weinig impact op de beurs'

null Beeld EPA
Beeld EPA

De lagere beoordeling van de kredietwaardigheid van de VS 'niet zoveel impact' hebben op de wereldwijde beurskoersen. Dat zei het hoofd van de afdeling van Standard & Poor's (S&P) die deze waarderingen doet, vandaag op de Amerikaanse zender Fox News.

Redactie

David Beers noemde de afwaardering slechts een 'milde verslechtering'. Vrijdag verlaagde S&P de kredietwaardigheid van de VS van het hoogste 'triple A' naar het één stap lagere 'AA-plus'.

Beers deed zijn uitspraken, terwijl de beurskoersen overal ter wereld al dagen onder druk staan. Vandaag sloten de indices in de Arabische landen met forse verliezen en werd de handel op de beurs van Israël tijdelijk stilgelegd, omdat de koersen vlak na opening rap omlaag gingen.

Gevraagd naar het eventueel verder verlagen van de Amerikaanse kredietwaardigheid zei Beer dat de kans hierop niet groot is.

Tegenstellingen
Beer ging niet in op de tegenstellingen die er in de VS zijn tussen de Democraten en Republikeinen. Beide partijen bereikten onlangs een moeizaam akkoord over de overheidsfinanciën en hebben zeer andere opvattingen over het terugdringen van de staatsschuld.

Kritiek
Wel had de topman felle kritiek op de Amerikaanse overheid. Deze beschuldigde S&P van rekenfouten en is het totaal niet eens met de lagere kredietwaarheid. 'Zelfs met het verhoogde schuldenplafond en het bereikte akkoord zal de staatsschuld van de VS het komende decennium alleen maar stijgen', waarschuwde hij.

Meer toenadering

Vandaag stelde de directeur van S&P, John Chambers, dat er veel meer politieke consensus moet komen in de VS, wil het land weer de hoogste kredietwaardigheid krijgen. Hij zei in een interview met de zender ABC verder dat de kans één op drie is dat de kredietwaardigheid de komende maanden nog verder wordt verlaagd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden