'Beslissing over Sahar lijkt willekeur'

null Beeld anp
Beeld anp

Het asielbeleid van minister Leers dreigt nattevingerwerk te worden, stelt GroenLinks. "De beslissing rond Sahar lijkt pure willekeur. Democratisch een doodlopende weg", zegt Kamerlid Tofik Dibi. "Wij eisen morgen in het debat met de minister dat hij nu eerst met duidelijke criteria komt. Waarom mag je Sahar niet de boerka in jagen, maar andere hier opgegroeide meiden wel terugsturen naar een land waar ze een reëel risico lopen op bijvoorbeeld meisjesbesnijdenis?"

Dibi hoorde dit weekeinde van twee Hengelose zusjes, Karima (18) en Krishma (15) Khorshidi. Ze werden in Afghanistan geboren maar wonen al bijna tien jaar in Nederland. De vlag ging uit toen ze hoorden dat Sahar een verblijfsvergunning krijgt omdat ze te verwesterd is om terug te keren naar Afghanistan en zich daar aan te passen. Dat moet ook voor ons gelden, dachten de zusjes. Niet veel later echter kregen ze bericht dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst deze week de uitzettingsprocedure van de familie start. Dibi:"Dit valt niet uit te leggen. Waarom krijgen vergelijkbare gevallen een andere behandeling? Ik wil dat al die procedures worden stilgezet tot er duidelijkheid is."

Maar GroenLinks kreeg niet alleen berichten van verontruste, verdrietige Afghaans-Nederlandse meiden. "Ook van een jongen uit Irak en van meiden uit bijvoorbeeld Iran en Somalië. Waarom kun je die wel met zogenaamd goed fatsoen uitzetten? De minister heeft voor Sahar een nieuw ambtsbericht over Afghanistan laten maken. Uit die nieuwe informatie bleek dat verwesterde meiden daar echt gevaar lopen. Wij willen nu ook nieuwe, actuele ambtsberichten van bijvoorbeeld Irak, Iran en Somalië. Want in sommige van die landen is het misschien wel minstens net zo erg", zegt Dibi.

Eigenlijk zou de minister de motie-Spekman/Anker moeten uitvoeren, vindt Dibi. Volgens die motie moeten hier 'gewortelde' kinderen die hier meer dan acht jaar wonen, alleen al op die grond een verblijfsvergunning krijgen. Kinderrechtenorganisatie Defence for Children stelt: de minister moet kinderen als Sahar geen verblijfsvergunning geven omdat ze dáár gevaar lopen, maar omdat ze híer horen.

"We moeten streven naar een gedegen, korte asielprocedure om dit soort misstanden te voorkomen", zegt Dibi. "Maar de tijdens ellenlange procedures hier opgegroeide kinderen moeten we nu eindelijk verwelkomen met een verblijfsvergunning. Niet willekeurig, voor het kind dat toevallig misschien de beste advocaat heeft, of het vaakst op de voorpagina van de krant komt. Maar als groep."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden