Beslissend offensief om Aleppo; nieuwe vluchtelingenstroom verwacht

Marktkraampjes in de Bustan al-Qasr-wijk in Aleppo, op 14 oktober. Het gebouw is bij eerdere luchtaanvallen verwoest. Beeld REUTERS
Marktkraampjes in de Bustan al-Qasr-wijk in Aleppo, op 14 oktober. Het gebouw is bij eerdere luchtaanvallen verwoest.Beeld REUTERS

De legermachten van Syrië, Iran en Rusland zijn vandaag de strijd aangegaan om de tweede stad van Syrië, Aleppo, weer in handen te krijgen. De stad is voor de Syrische dictator Assad van cruciaal belang. Het is de grootste actie in Syrië tot nu toe waar het Iraanse leger bij betrokken is.

Redactie

Gedekt door Russische luchtaanvallen zijn Syrische troepen, aangevuld met Iraanse en Hezbollah-strijders, vanochtend een aanval begonnen ten zuiden van Aleppo. Die stad is momenteel nog in handen van diverse anti-Assadgroeperingen.

De controle over Aleppo, de belangrijkste stad in het westen van Syrië, is belangrijk voor president Assad. De militiaire steun van Rusland en Iran de afgelopen weken deed de hoop bij de Syrische president herleven toch aan de macht te kunnen blijven. Het oosten van zijn land is stevig in handen van Islamtische Staat.

Beslissende slag
Aleppo ligt vlakbij de grens met Turkije en was voor de oorlog in Syrië vier jaar geleden uitbrak een welvarend handelscentrum. Hier begonnen de protesten tegen de heerschappij van Assad. In de stad, waar nog steeds twee miljoen mensen wonen, heersen momenteel rebellengroepen, maar delen zijn ook nog in handen van de regering. De slag die vandaag is begonnen wordt gezien als de beslissende.

Het is de eerste keer dat honderden Iraanse militairen deelnemen aan gevechten op de grond. Westerse legermachten (lees: de Amerikanen) en de Russen hebben tot nu geweigerd troepen op de grond in te zetten, uit vrees een eindeloze burgeroorlog in te worden gezogen.

Ook troepen van Hezbollah, die Assad al eerder steunden, vechten nu mee. Volgens een Hezbollah-woordvoerder gaat het om een 'brede militaire operatie' langs een front van 15 kilometer aan de zuidkant van Aleppo. Overigens heeft Hezbollah zelf deelname van eigen strijders aan de gevechten niet bevestigd, wel berichten Libanese media de dood van twee prominente Hezbollahstrijders in Syrië.

Iraanse troepen
Regionale bronnen hebben tegen Reuters gezegd dat Iran inmiddels duizenden manschappen in Syrië heeft. De Iraanse autoriteiten zelf bevestigen dit niet, maar zeggen wel dat ze wapens en militaire adviseurs hebben gestuurd. Iran steunt Damascus overigens al jaren. Iraanse media doen overigens niet geheimzinnig over de betrokkenheid bij gevechten op de grond: die meldden de dood van drie hoge officieren van de prestigieuze Iraanse Revolutionaire Garde bij Aleppo en in het oosten van Syrië.

De Assadcoalitie is er op gericht de strategische verbinding tussen de steden Hama en Aleppo, en de provincie Idlib weer in handen te krijgen. Als dat gebeurt, is het hart van het Assads alevitische minderheidsregime, de provincie Latakia, beter beveiligd tegen IS.

Daarmee wordt Syrië meer en meer het slagveld van een groot regionaal conflict, waar ook al eerder bestaande spanningen tussen diverse politieke en etnische groeperingen tot uitbarsting komen. Daarnaast lopen ook de spanningen op tussen Amerikaanse en Russische legereenheden die actief zijn in Syrië. De Russische gevechtsvliegtuigen bombardeerden de laatste dagen anti-Assadmilities die gesteund en van wapens voorzien worden door de Amerikanen. Rusland zelf zegt vooral te strijden tegen Islamitische Staat.

Volgens mensenrechtenorganisaties is het dodental van de gevechten onder burgers opgelopen tot zestig, onder wie 30 vrouwen en kinderen. Gevreesd wordt dat de gevechten opnieuw een vluchtelingenstroom richting Turkije op gang brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden