Beschutte werkplek inzet politiek conflict

Klijnsma overweegt gemeenten tot actie te dwingen

Het gaat om de zwaksten van de zwaksten op de arbeidsmarkt. Gemeenten zouden hen aan de slag helpen. Zij krijgen volgens de afspraken met staatssecretaris Jetta Klijnsma (sociale zaken) een beschutte werkplek. Maar deze arbeidsplaatsen komen nauwelijks van de grond, en de staatssecretaris zint op maatregelen.

Volgens het ministerie van sociale zaken hebben gemeenten vorig jaar 263 personen doorgestuurd naar keuringsinstantie UWV om te bezien of deze mensen in aanmerking komen voor een beschutte werkplek. Daarvan is 65 procent goedgekeurd. Er zijn dus nu 171 personen aan de slag. Dat hadden er al 1600 moeten zijn. De staatssecretaris overweegt de gemeenten wettelijk te dwingen om de beschutte werkplekken aan te bieden. Vandaag praat de Tweede Kamer over hoe het verder moet.

Ruim een jaar geleden trad de Participatiewet in werking. Het idee achter de wet is dat zoveel mogelijk mensen met een handicap toch aan het werk gaan bij een gewoon bedrijf of de overheid. Wie nog iets kan, maar niet veel, krijgt via de gemeente een beschutte werkplek, bijvoorbeeld in de plantsoenendienst of een kringloopcentrum of bij een gewoon bedrijf. In 2026 moeten er 30.000 van dit soort arbeidsplaatsen zijn. Wie iets meer kan, maar toch niet het minimumloon kan verdienen, krijgt met loonkostensubsidie een garantiebaan bij de overheid of een gewoon bedrijf. Voor deze laatste groep zijn er 125.000 banen in 2026, zo hebben de werkgevers beloofd.

Dat het niet opschiet met de beschutte werkplekken, ligt aan de regels die Klijnsma stelt, zegt Huib van Olden, wethouder in Den Bosch. Als voorzitter van de afdeling 'inclusieve arbeid' van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft hij zicht op het hele land. Hij vindt de regels van Klijnsma 'te veel theorie'.

Volgens de CDA-wethouder stelt de wet te hoge eisen aan arbeidsgehandicapten die voor een beschutte werkplek in aanmerking komen. Zij kunnen vaak bij een gewoon bedrijf niet de productiviteit leveren die wordt verwacht. In Den Bosch zijn vijf mensen aan de slag op beschutte werkplekken. Vier doen eenvoudig inpakwerk. Het bedrijf waar zij aan de slag zijn betaalt een deel van het salaris en de gemeente levert een bijdrage. Maar omdat productiviteit te laag is moet de gemeente per persoon 5000 euro per jaar bijpassen.

"De staatssecretaris kapittelt ons als gemeenten, maar ik vind dat zij meer rekening moet houden met de praktijk", zegt Van Olden. "Beoordeel op de werkplek wat iemand kan", zegt hij. Aan de hand daarvan wordt duidelijk hoeveel overheidsgeld er nodig is om een arbeidsplaats te realiseren.

Hij bestrijdt dat gemeenten de capaciteiten van mensen te laag gaan inschatten. Daar is niemand bij gebaat, meent de wethouder: arbeidsgehandicapten willen graag veel produceren want dan hebben zij leuker werk, de overheid wil dat ook graag want dan hoeft er minder geld van de gemeente bijgepast te worden.

Staatssecretaris Klijnsma hoopt de problemen in een goed gesprek op te lossen. Haar woordvoerder: "Er komt heel veel op de gemeenten af, en daarom snapt zij dat het lastig is. Maar uiteindelijk moeten de gemeenten die banen leveren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden