Commentaar

Beschut werk blijkt in de praktijk veredelde sociale werkvoorziening

Medewerkers van sociale werkplaats Patijnenburg aan het werk. Beeld anp
Medewerkers van sociale werkplaats Patijnenburg aan het werk.Beeld anp

Oude wijn in nieuwe zakken. Het spreekwoordenboek weet wel raad met de situatie die nu is ontstaan in de sociale werkplaatsen. 

Naar nu blijkt komen daar nieuwe mensen binnen die er onder de noemer ‘beschut werk’ hetzelfde doen als hun voorgangers, die in dienst waren van de sociale werkvoorziening. Alleen tegen een veel lager, want minimumloon, en zonder de bescherming van een cao, met zijn recht op pensioen en extra vrije dagen.

Is dat erg? Dit kabinet vindt van niet. De oude sociale werkplaats was te duur geworden, er moest bezuinigd worden. Onder de vlag van de nieuwe Participatiewet zou er voor iedereen een plek moeten zijn bij gewone werkgevers, overheid én bedrijfsleven. Al snel bleek dat ‘iedereen’ niet helemaal iedereen betrof. De term beschut werk deed zijn intrede, een plek voor mensen die eerst nog wat hulp nodig hadden op weg naar ‘echt’ werk. Gemeenten mochten zelf bedenken waar en hoe ze dit beschutte werk zouden organiseren.

Niet gek dus dat veel gemeenten nu hun heil zoeken bij de voorziening die hier van oudsher op toegerust is: de sociale werkvoorziening. Met als gevolg dat de ene werknemer nu een fietshelm in elkaar schroeft tegen veel betere arbeidsvoorwaarden dan zijn buurman die hetzelfde doet. Toen ook de vorige staatssecretaris in haar laatste dagen nog meldde dat de werkplaatsen hierdoor niet langer hoefden te sluiten, zoals eerst het plan was, was de verwarring compleet.

Bezuinigingen op werkvoorzieningen zijn het kabinet op zich niet kwalijk te nemen. Wel de vlag waaronder dit gebeurde en de verwarrende uitvoering waardoor ervaring en banen in deze sector verloren gingen.

Dat iedere Nederlander moet kunnen participeren is een nobel streven, maar het is ook helder dat een echte baan (zonder begeleiding) niet voor iedereen is weggelegd. Dat weet de overheid. Zelf slaagde ze er immers ook niet altijd in om genoeg mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Het gaat nu eenmaal vaak om praktisch ‘handwerk’, dat in veel sectoren naar het buitenland is verdwenen of geautomatiseerd.

Het is belangrijk dat politici hier eerlijk over zijn. Noem een bezuiniging geen participatie voor iedereen en houd de meest kwetsbaren niet voor dat voor hen ooit de opstap naar echt werk in het verschiet ligt.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees meer afleveringen van het commentaar op trouw.nl/commentaar

Lees ook: De sociale werkplaats heet alleen niet meer zo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden