Beschuldigde deken wil bladen financieel pakken

'S HERTOGENBOSCH - De oud-deken van Weert wil van zowel Panorama als de Gay Krant een rectificatie en een schadevergoeding van 50000 euro. Dat eiste zijn raadsman J. Pals gisteren voor de Bossche rechtbank.

In een artikel -dat tegelijk in beide bladen verscheen- wordt de Weertenaar ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij seksschandalen en wordt hij in verband gebracht met het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Eerder dit jaar werd oud-PSV-directeur Fons Spooren gearresteerd, omdat hij -terwijl hij hiv-besmet is- in dat plantsoen seks zou hebben gehad met minderjarige jongens. Die arrestatie was aanleiding tot de publicatie. In het verhaal staat dat ook een topambtenaar van justitie in het plantsoen seks heeft gehad met minderjarige jongens. De ambtenaar heeft de bladen aansprakelijk gesteld voor schade die hij door de publicatie lijdt.

Pals: ,,Dit pretendeert het resultaat van uitvoerig journalistiek onderzoek te zijn. Maar de feiten zijn onjuist. De betrokkenheid van de deken blijkt nergens uit. Naam, eer, integriteit en reputatie van mijn cliënt zijn op de meest grove wijze geschaad.''

Pals ontkent dat de deken afgelopen zomer zijn functie neerlegde naar aanleiding van eerdere publicaties over seksfeesten in Weert. Overigens concludeerde het openbaar ministerie begin deze maand dat er geen bewijzen zijn dat hooggeplaatste personen betrokken waren bij die feesten.

In het gewraakte artikel staat een foto van de deken, op een terras aan de Spaanse kust, in gezelschap van 'jonge knapen'. Officieel was hij toen in Antwerpen om te herstellen van een burn-out. Volgens Pals betrof het het jaarlijkse uitstapje met acolieten, oudere misdienaren.

De advocate van de Gay Krant en Panorama, E. Polak, erkende dat er 'geen aantoonbaar verband' is tussen de oud-deken en de ontucht in het Eindhovens plantsoen. Ze zegt dat er tot publicatie is overgegaan uit ergernis over de 'grenzeloze hypocrisie' van de oud-deken, omdat hij zich regelmatig anti-homoseksueel zou hebben uitgelaten terwijl hij in zijn privé-leven een 'gekend homo' zou zijn. Pals ontkende dat de deken zich vanaf de kansel ooit anti-homoseksueel heeft uitgelaten.

Polak: ,,Er is met een groot aantal mensen gesproken. De uitspraken zijn verifieerbaar.'' Alle bronnen in het artikel zijn anoniem. Eerder gaf Gay Krant-hoofdredacteur Krol te kennen dat verslagen van de interviews bij de notaris liggen. Enkele van die verslagen voerde Polak gisteren aan, maar Pals noemde ze stuk voor stuk 'feitelijk onjuist'.

Uitspraak 6 november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden