Beschouwingen in teken van vluchtelingen

PvdA-leider Diederik Samsom (voorgrond) en CDA-leider Sybrand Buma tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom (voorgrond) en CDA-leider Sybrand Buma tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

De eerste dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben voor een groot deel in het teken gestaan van de vluchtelingenstroom. Alle fractievoorzitters besteedden er aandacht aan. Volgens Geert Wilders dreigt Nederland één groot asielzoekerscentrum te worden.

De PVV-leider joeg de andere partijen weer eens stevig tegen zich in het harnas door te waarschuwen voor een massale toestroom van moslims. Het Nederlandse belastinggeld is inmiddels ons grootste exportproduct, aldus Wilders: ,,Het kabinet geeft liever geld uit aan het buitenland en buitenlanders, dan aan Nederland en de Nederlanders.'' Asielzoekers krijgen alles gratis en Nederlanders krijgen een ,,schamele fooi'', vindt de PVV-kopman.

Wilders las een, volgens hem geheime, lijst voor van Nederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. ,,Bijna de helft van de gemeenten in Nederland dreigt straks onderdak te bieden aan een asielzoekerscentrum'', zei hij. Jesse Klaver van GroenLinks zei ,,geen greintje menselijkheid'' te bespeuren bij Wilders.

PvdA-leider Samsom noemde de gevolgen van de vluchtelingencrisis erger dan de bankencrisis van 2008. ,,Toen vielen banken om, nu verdrinken er mensen.''

Oppositie eist meer geld voor veiligheid
Een ander steeds terugkerend onderwerp in het debat was de begroting voor Veiligheid en Justitie. Een groot deel van de oppositie vindt dat er te weinig geld is voor de veiligheid en dreigt in de Eerste Kamer tegen de begroting te stemmen. Daardoor dreigt die te worden verworpen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom stelden zich open voor aanpassingen na de kritiek. Steun van de oppositie is nodig omdat de coalitie maar 21 van de 75 zetels in de Senaat heeft.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat het op Veiligheid en Justitie na vijf jaar VVD-ministers een puinhoop is. CDA-fractieleider Sybrand Buma vindt dat het kabinet de veiligheid verwaarloost. ,,Onverantwoord en onacceptabel.'' Buma wil 200 miljoen extra vrijmaken voor zowel veiligheid als voor het ministerie van Defensie.

Lastenverlichting
Buma benadrukte dat hij de 5 miljard euro aan lastenverlichting die het kabinet wil, steunt. Maar het CDA ziet de nieuwe vermogensrendementsheffing niet zitten. Het kabinet moet die twee plannen los van elkaar indienen, waarschuwde hij. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) noemde de lastenverlichting ,,de duurste verkiezingscampagne'' ooit. Er wordt 5 miljard aan belastinggeld in de herverkiezingscampagne van VVD en PvdA geïnvesteerd, stelde ze.

De Kamer had dik dertien uur nodig om de eerste mening te geven over de regeringsplannen. Donderdag reageert premier Mark Rutte en dan weer de Kamer.

Alexander Pechtold Beeld anp
Alexander PechtoldBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden