Beschonken vechtjas is vaak onder de 16

Bij uitgaansgeweld met alcohol zijn vaak jongeren onder de zestien jaar betrokken, de groep die eigenlijk nog niet aan alcohol zou mogen komen.

De politie van het district West Veluwe Vallei - Ede en omstreken - onderzocht samen met het instituut voor alcoholbeleid Stap alle meldingen uit 2010, waarbij de vermoedelijke daders jongeren onder de 25 jaar waren.

Voor alcohol heeft de politie geen aparte registratie, maar de meldingen werden doorgevlooid op trefwoorden als 'dronken'. Bij een op de tien meldingen bleek alcohol in het spel. In totaal ging het om een kleine 750 incidenten met alcohol in deze regio in het hele jaar 2010.

Een vijfde van deze jongeren bleek onder de 16 jaar. Dat betekent dat in Ede en omstreken wekelijks drie zestienminners op deze manier in de politieregisters belanden. Het gaat bij de incidenten vooral om agressief gedrag.

Politie en Stap vermoeden dat het werkelijke drankgebruik tijdens het uitgaan van deze groep veel groter is: agenten kijken vaak alleen naar wangedrag en niet naar dronkenschap. De regio West Veluwe Vallei is vorig jaar begonnen scherper te letten op de staat van zestienjarigen, ook als ze niet direct overlast veroorzaken. Het gaat meestal om jongens en hoewel de piek rond het weekeinde ligt, worden er ook incidenten genoemd in de rest van de week.

Deze vorm van onderzoek, waarbij meldingen achteraf werden gescreend, is ook toegepast in de regio Eindhoven en volgens Stap zijn er geen redenen om aan te nemen dat het wangedrag van dronken zestienminners elders anders zou zijn.

Stap pleit al langer voor striktere naleving van het verbod om deze groep alcohol te schenken, voor aanpassing van de openingstijden zodat jonge kinderen minder de tijd hebben thuis 'in te drinken' en voor verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar. De politie in Ede overweegt om alcohol als vast onderwerp in het registratiesysteem op te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden