'Beschieting VN-school is oorlogsmisdaad'

De VN-school die gisteren werd verwoest Beeld epa
De VN-school die gisteren werd verwoestBeeld epa

Voor secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) is de Israëlische aanval van gisterenochtend op een VN-school in het noorden van de Gaza-strook 'niet te rechtvaardigen'. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de beschieting van de school een oorlogsmisdaad. Ook de Verenigde Staten veroordeelden de aanval. Bij het bombardement kwamen twintig mensen om het leven en raakten veel mensen gewond.

Redactie

Ban Ki-moon spreekt van een 'afkeurenswaardige aanval'. 'Dit is niet te rechtvaardigen, de verantwoordelijken moeten aangewezen worden en er moet gerechtigheid komen', zei de VN-secretaris-generaal. Net als het hoofd van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, benadrukte Ban Ki-moon dat het Israëlische leger tot zeventien keer toe op de hoogte werd gesteld van de precieze locatie van de school en van het feit dat er duizenden vluchtelingen zaten.

Amnesty International wil dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de aanval. 'Artillerie zou nooit moeten worden gebruikt in gebieden waar veel burgers zijn', aldus Amnesty. 'Israël is verplicht om maatregelen te nemen zodat burgers worden beschermd tegen geweld.'

Uit een eerste onderzoek van Unwra blijkt dat de school werd beschoten door Israël. Het leger moet geweten hebben dat de hulporganisatie daar vluchtelingen opving, omdat zij hun coördinaten hadden gedeeld, aldus Amnesty. Het was de zesde keer dat een VN-school onder vuur kwam te liggen.

De 120.000 vluchtelingen in Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp in Gaza, hoopten er een veilige plek vinden, maar daarvan zijn er steeds minder in de smalle landstrook. Unrwa heeft ondertussen naar eigen zeggen een breekpunt bereikt. Unrwa-gebouwen herbergen al meer dan 200.000 vluchtelingen.

'Terroristisch land'
Ook het Witte Huis 'veroordeelde' de aanval op de school van UNRWA waarbij 'onschuldige Palestijnen' en VN-medewerkers gedood werden. De VS betreuren dat 'duizenden Palestijnen' die door het Israëlische leger opgeroepen worden hun huizen te verlaten, niet veilig zijn in de schuiloorden van de VN.

Scherpe kritiek kwam er ook uit Frankrijk en Zuid-Amerika. Bolivia plaatste Israël op haar lijst van terroristische landen, zo deelde de linkse president Evo Morales mee. Net als andere Latijns-Amerikaanse landen waar links aan de macht is, waaronder Venezuela en Cuba, verbrak Bolivia in 2009 bij een eerder Gaza-conflict de diplomatieke relaties met Israël.

Chili en Peru riepen dinsdag hun ambassadeur voor overleg terug uit Tel Aviv. Een week eerder hadden Brazilië en Ecuador dat al gedaan.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden