Beschermde rol Boogerd en Van Bon/Knetemann hoopt dat TVM-renners bij WK knechtenwerk willen doen voor Rabo-coureurs

WOERDEN (ANP) - Michael Boogerd en Leon van Bon kunnen bij het WK rekenen op een beschermde rol. Op verzoek van de beide Rabo-coureurs heeft Gerrie Knetemann ploeggenoten Marc Lotz en Aart Vierhouten opgenomen in zijn selectie. De eerstejaars prof en de van een steutelbeenbreuk herstelde Vierhouten zijn bereid zich vooral in het eerste gedeelte van de koers voor de twee kanshebbers op te offeren.

Van de renners van TVM verwacht de bondscoach vooral dat zij voor Oranje zullen rijden. In de afgelopen weken hebben diverse renners van de ploeg laten weten niet van plan te zijn knechtenwerk te verrichten voor hun collega's van de Rabobank. Vooral de negatieve uitlatingen van ploegleider Theo de Rooy tijdens de Ronde van Nederland hadden bij de TVM'ers tot ergernis geleid. “Maar de ruis is van de lijn”, liet Knetemann tijdens de presentatie van zijn WK-ploeg in Woerden weten.

Knetemann trad tijdens de Ronde van Spanje op als bemiddelaar tussen beide partijen. Hij regelde een afspraak tussen De Rooy en TVM-ploegleider Guido van Calster. “De zaken zijn uitgepraat. Ik kan van de jongens van TVM ook niet verwachten zij zich volledig voor de Raborenners zullen inzetten. Het gaat er om dat ze niet tegen elkaar zullen rijden en dat ze er zullen staan in het belang van Oranje.”

Ondanks de eerdere opmerkingen van diverse teamgenoten verwacht Bart Voskamp tijdens de wereldtitelstrijd op 11 oktober geen problemen. “Wat mij betreft is de mist opgetrokken. Ik denk dat we er onderling wel uit zullen komen. Het zal in ieder geval een zware wedstrijd worden. Ik denk dat we blij moeten zijn als we twee, drie mannen in de finale hebben.”

Voskamp maakt met teammaten Servais Knaven, Tristan Hoffman en Steven de Jongh deel uit van de WK-ploeg. Danny Nelissen (Jack & Jones) is de enige buitenstaander in de selectie. Jeroen Blijlevens moest zich wegens een operatie aan het zitvlak afmelden. Op het heuvelachtige parkoers in Limburg gold de sprinter al niet als een kanshebber. Volgens Knetemann was Nelissen wel bereid een dienende rol te vervullen.

De selectie herbergt in totaal zeven Rabo-renners. Daarnaast neemt Erik Dekker tijdens de tijdrit de plaats in van de geblesseerde nationaal kampioen Patrick Jonker. Knaven is de andere man voor de race tegen de klok.

Knetemann wekte vooral verbazing met zijn uitverkiezing van Lotz (“ik zie het als een eer voor Boogerd en Van Bon te rijden”) en Vierhouten. Het tweetal kreeg de voorkeur boven Raymond Meijs, die zich goed had gemanifesteerd bij het afgelopen NK en de Ronde van Hessen. Vierhouten brak in augustus een sleutelbeen. “Ik heb de verzoeken van Boogerd en Van Bon gehonoreerd. Zij willen graag de steun van deze jongens. Bovendien heeft Lotz goed gereden tijdens de Vuelta. Vierhouten heeft maar acht dagen niet gefietst, hij heeft mij tijdens een WK nooit teleurgesteld.”

De Bruijn

Meike de Bruijn is de opvallendste afwezige in de selectie voor de WK wielrennen volgende maand in Valkenburg. De ervaren renster viel evenals Jenita Smit af voor een plaats in het definitieve keurkorps van bondscoach Jean-Paul van Poppel.

De Bruijn was vorig jaar bij de wereldtitelstrijd in San Sebastian nog de beste Nederlandse op de 28e plaats. Ze kon Van Poppel dit seizoen niet overtuigen. “Ze heeft in de voorbereiding geen vormbehoud kunnen tonen. Er moesten er twee van de voorlopige groep van acht afvallen.”

De Bruijn sukkelt al langer met haar vorm. Vooral tijdens de Ronde van Frankrijk voor vrouwen vielen haar prestaties tegen. Ze ging naar de Tour met als doel een plaats bij de eerst tien, maar op de eerste dag werd ze mede door ziekte al op een half uur gereden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden