Beschermde ganzen gedood na opening jacht

De jacht op ganzen is in 1970 sterk aan banden gelegd, en in 2000 zelfs helemaal verboden. Dat was nodig, vond de overheid, omdat jagers de aantallen ganzen flink reduceerden. De gans, die nu eenmaal hoort bij de laaggelegen graslanden en de zachte winters van Nederland, moest worden beschermd.

Maar sinds 1 december vorig jaar mogen provincies weer vergunningen afgeven aan de wildbeheersorganisaties voor het verjagen van ganzen buiten de aangewezen opvanggebieden, 'desnoods door middel van afschot'. Een rare formulering, vindt Bart Ebbinge van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra. Mag er nu gejaagd worden of niet?

Veel provincies hebben in ieder geval vergunningen afgegeven en voor de wildbeheersorganisaties betekent dit dat jagen weer mag. Zo kregen twee jagers uit de regio Utrecht, leden van wildbeheersorganisaties De IJssellanden, een ontheffing om tien ganzen te schieten.

Gisteren werd bekend dat deze twee jagers zich niet hebben kunnen inhouden en maar liefst 27 ganzen hebben gedood, waaronder zes beschermde rietganzen. De politie en de Algemene Inspectiedienst (AID) hadden de twee jagers eind januari in een polder bij Zwolle betrapt. Tegen beide mannen is proces-verbaal opgemaakt en de geschoten dieren zijn in beslag genomen. De IJssellanden heeft de twee jagers vervolgens geschorst.

Sinds in 1970 de jacht is beperkt, gaat het steeds beter met de ganzen. Nederland huisvest 'swinters 1,5 miljoen van de graseters, de helft van alle Europese ganzen volgens het rapport 'Ganzenopvangbeleid' van Alterra. Het succes van de bescherming is te zien aan het bedrag dat de overheid jaarlijks aan boeren uitkeert om de schade aan weilanden en wintertarwe te beperken. Vorige winter was het ministerie 7,6 miljoen euro kwijt aan schadevergoedingen. In 1990 was dat krap 1 miljoen euro.

Volgens Ebbinge van Alterra kan de Europese kolganzenpopulatie wel wat afschot verdragen, zonder dat het aantal vogels vermindert. Maar alleen als er voldoende opvanggebieden zijn waar de ganzen die door het schieten worden verjaagd, naar toe kunnen. En die opvanggebieden zijn nog niet aangewezen, al zijn er wel plannen voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden