Beschermd ooibos wordt toch gekapt

Om hoge waterstanden op te kunnen vangen, kregen de grote rivieren meer ruimte. De ingrepen verhogen 's lands veiligheid waarschijnlijk hooguit een ietsiepietsie, maar houden heel wat mensen aan het werk. De natuur vaart er wel bij, want de overstroombare gebieden zijn te zompig voor intensieve exploitatie of bewoning.


In veel uiterwaarden heeft de natuur ook last van dat versleutelen van het landschap. De oude hooilanden die in de winter soms overstroomden, veranderen in velden met distels, brandnetels en wilgeroosjes. Oude rivierduinen wijken voor nieuwe geulen en bomen gaan tegen de vlakte.


Momenteel zijn de machines van Rijkswaterstaat bezig rondom de Kil in de Stiftsche uiterwaard van de Waal bij het dorpje Varik in de Betuwe. Daar wordt sinds afgelopen maandag een stuk ooibos gerooid. Een alternatief plan en een motie van PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi om het water minstens evenveel ruimte te geven zonder bomenkap wist de zaagmachines niet tegen te houden. Een bezwaarschrift van Louis de Jel uit Varik is het evenmin gelukt.


Volgens De Jel heeft het vochtige rivierbos grote natuurwaarden, al was het maar als leefgebied voor de bevers. Er zijn twee beverburchten. Het ooibos was beschermd volgens onder meer de Habitatrichtlijn, maar die bescherming blijkt het niet te beschermen. In zijn bezwaarschrift stelt De Jel dat bergen aarde en de zomerdijk de waterstroom meer belemmeren dan het bos. Achter die zomerdijk blijft na elke overstroming water achter, dat als het is verdampt en weggesijpeld een slagveld van stervende vissen achterlaat. Die ingreep staat al gepland voor 2020. Het kappen van het ooibos heeft dus hooguit drie jaar effect.


Toch gaat het bos eraan. De Jel houdt zijn hart vast, want bij vorige boskapprojecten langs de rivieren ging regelmatig iets fout. Er werden per ongeluk bomen met roofvogelnesten gekapt, er werden per ongeluk ijsvogelwanden vernield, er werden per ongeluk te veel bomen gekapt. Nooit worden er per ongeluk te weinig bomen gekapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden