Bescherm ook de onzichtbare natuur

Nieuw onderzoek van het Instituut voor Biologie Leiden onderbouwt dat door mensen geproduceerde geluiden in zee schadelijke gevolgen hebben voor lokale dieren ('Vluchtende vissen en dove dolfijnen', Trouw 28 juli). Ook de in de Noordzee meest algemene dolfijn, de bruinvis, heeft waarschijnlijk zwaar te lijden onder de kakofonie van geluiden, al helemaal omdat dit intelligente zoogdier geluid gebruikt om te jagen.

Stelt u zich eens voor dat we om de dag een bom uit de Tweede Wereldoorlog laten afgaan op de Veluwe met als jaarlijks resultaat minimaal 800 vossen of wilde zwijnen die doof worden en dan verhongeren omdat ze geen eten meer kunnen vinden. Zou dit niet tot een golf van protest leiden tegen dit dierenleed?

Helaas staat het leven in zee een stuk lager op ons lijstje met prioriteiten dan de natuur die we dagelijks om ons heen zien. Een bekend voorbeeld is het bodemtrawlen waarbij de zeebodem afgeschraapt wordt op jacht naar vis. Dit leidt tot veel bijvangst en een kapot ecosysteem; een vismethode die we nooit zouden toestaan als de gevolgen voor iedereen zichtbaar zouden zijn.

Terwijl we op land al 110 jaar kwetsbare natuurgebieden beschermen, heeft het tot juni 2016 moeten duren voor de Nederlandse overheid de bijzondere Doggersbank, Klaverbank en het Friese Front in bescherming nam. Staatssecretaris Van Dam merkte bij dit jarenlang bevochten besluit op: "De natuur onder water is even belangrijk als de natuur boven water".

Helaas wordt van de Doggersbank maar een derde echt beschermd tegen bodemvisserij, en daarbinnen mag nog steeds gevist worden met de zogeheten flyshoot-methode, die met een kilometerslange staalkabel de bodem beschadigt. Een rapport van onderzoeksinstituut Imares uit 2015 concludeert dat we op dit moment onvoldoende studies hebben om te bepalen hoe groot deze schade is. De standaardreactie van overheden is dan jammer genoeg zelden om uit voorzorg toch maar tot bescherming over te gaan.

Op dit moment lijdt het leven in de wereldzeeën onder door de mensheid veroorzaakte problemen: overbevissing, opwarming, verzuring en vervuiling door gifstoffen en geluid. Als we deze essentiële ecosystemen in stand willen houden, zullen overheden ook deze minder zichtbare natuur effectiever moeten beschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden