'Bescherm kind overal tegen sekstoerisme'

Beeld anp

Nederland moet het pedoseksuelen moeilijker maken om in het buitenland slachtoffers te maken. Daarom moeten veroordeelde pedoseksuelen met een hoog recidive-risico aan het Register Paspoortsignaleringen worden toegevoegd, zegt Corinne Dettmeijer-Vermeulen, nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Zij presenteerde gisteren haar rapport 'Barrières tegen kindersekstoerisme'.

Waarom moet er iets gebeuren met de reizende pedoseksuelen?
"Deze mensen mogen binnen Nederland niet op een school werken, of vrijwilliger zijn bij de padvinderij, maar we vinden het wel best dat ze naar het buitenland gaan om daar kinderen te misbruiken. Ik bestrijd de gedachte van 'opgeruimd staat netjes'. Nee, we zijn als land, als samenleving ook verantwoordelijk voor de bescherming van buitenlandse kinderen tegen deze pedoseksuelen."

Wat is het Register Paspoortsignaleringen?
"Mensen in dat register die zijn veroordeeld voor een zwaar misdrijf mogen Nederland niet uit reizen. Het gaat niet om mensen die door rood licht rijden. Nu staan er al een kleine honderd drugsdelinquenten op die lijst. Hun paspoort wordt daardoor feitelijk ongeldig verklaard, want ze mogen dat document niet meer gebruiken om te reizen. In het geval van pedoseksuelen moet daarbij worden vermeld dat diegene is veroordeeld en dat de rechter heeft vastgesteld dat er een grote kans is dat hij of zij wederom de fout in gaat. Bovendien moeten dit veroordeelden zijn die onder verscherpt toezicht staan, bijvoorbeeld met een gebiedsverbod."

Moet hiervoor de wet niet worden aangepast?
"Voor het toevoegen van veroordeelde pedoseksuelen aan het register niet. Hun naam kan daar in principe gewoon in komen. Daarbij heeft staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) een wetsvoorstel ingediend dat een reisverbod mogelijk maakt. Maar ik wil daar aan toevoegen dat zo'n uitreisverbod alleen zin heeft als er voldoende toezicht is op de naleving."

En binnen Europa?
"Binnen Europa kunnen deze mensen vrij reizen en zich identificeren met een Europese identiteitskaart. Dat zou inderdaad een probleem kunnen zijn, ware het niet dat de landen in Europa veel meer onderlinge afspraken hebben voor het delen van informatie. Dat maakt het weer eenvoudiger om deze lieden in de gaten te houden."

Wat moet er verder nog gebeuren?
"Tussen Nederland en de landen waar het kindersekstoerisme plaatsheeft moeten rechtshulpverdragen komen. Die zijn er niet altijd, zodat mensen soms niet worden uitgeleverd. Ook moet de Verklaring Omtrent Gedrag in het Engels beschikbaar worden, zodat andere landen kunnen worden geïnformeerd."

Vast in het buitenland
Van 34 Nederlanders is bekend dat ze zijn veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen in het buitenland. Hieronder de belangrijkste bestemmingslanden met het aantal veroordeelden:

1 Verenigde Staten: 10
2 België: 5
3 Duitsland: 3
4 Suriname: 3
5 Cambodja: 2
6 Spanje: 2
7 Thailand: 2
8 Overig: 7

 
Tussen Nederland en de landen waar het kindersekstoerisme plaatsheeft moeten rechtshulpverdragen komen. Die zijn er niet altijd, zodat mensen soms niet worden uitgeleverd.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden