Bescherm de bekrompen mening

Met groot plezier lees ik elke ochtend mijn Trouw, het nieuws, de columns, de strip, de taalbank!

Maar de opiniepagina's, moet me van het hart, vind ik lastig. Die blijken vaak een hobbel waarvoor ik mij even schrap moet zetten. Ik heb het dan vooral over de ingezonden brieven.

Meestal betreffen die zaken die mijn mening bevestigen of die mij niet raken. Dan is het lezen ervan snel geklaard. Maar af en toe staat er iets waardoor ik geëmotioneerd achter mijn toetsenbord wil springen en kost het mij wel een minuut om weer te kalmeren.

Het vervelende van zulke ingezonden opinies is dat ze vaak nog lang, soms maanden, in mijn hoofd blijven hangen. Zonder moeite herinner ik mij bijvoorbeeld een ingezonden brief waarin betoogd werd dat het herinvoeren van diensplicht van jongens weer mannen zou maken, en een ingezonden brief waarin de briefschrijver beweerde dat het 'je anders voelen' van binnen (zoals bij een afwijkende genderidentiteit) geen reden was tot het uiten daarvan, hijzelf kon immers ook van chocola afblijven als hij dat wilde. En nu, klap op de vuurpijl, enkele dagen geleden, is er iemand die de 'vuile' columns van Ephimenco uit zijn krant wil, omdat die 'misselijke stukjes' zo'n nare smaak in zijn mond brengen dat die er met geen mogelijkheid uit te spoelen valt (Lezersreacties, 22 augustus).

Omdat zulke door mij aangehaalde brieven bij mij nog veel langer blijven hangen, wil ik Trouw serieus vragen zulke brieven voortaan uit mijn krant weg te laten.

Dat zou ik echt willen vragen.

Maar ik doe het niet. Want wat mij betreft is het mogen uiten van je mening een groot goed, waarvoor op dit moment - als ik mijn krant mag geloven - op veel plaatsen gevochten wordt: het vrij mogen uiten van je mening, hoe dom, achterlijk, wijs of bekrompen ik (of jij) die ook vind.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden