Bescheiden stijging van niet-gelovigen in Amerikaans congres

Beeld Thinkstock

Minder protestanten en meer katholieken, anders gelovigen en ongelovigen. De trend van meer religieuze diversiteit in het Amerikaanse congres zet door, zo blijkt uit cijfers van het Pew Forum on Religion & Public Life.

Het gezaghebbende Amerikaanse Politico ziet zelf een heuse doorbrak van een taboe. Maar liefst 11 congresleden geven aan dat zij zich niet met een specifieke religie identificeren of geen geloof aanhangen. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige congres dat van 2011 tot 2012 zitting had. Volgens Politico voelen Amerikaanse politici zich in toenemende mate vrij om toe te geven dat zij niet religieus zijn.

"Grofweg twintig procent van de volwassenen in de Verenigde Staten beschouwt zichzelf als atheïst, agnost of zegt geen specifiek geloof aan te hangen. Kyrsten Sinema is de enige uit het 113e Amerikaanse congres die in het openbaar heeft aangegeven géén religie aan te hangen. In de vorige twee congressen lag dit aantal op 0. Tien anderen zijn minder expliciet en identificeren zich 'niet met een specifieke religie'. Dit zijn er vier meer dan in het 112e congres", stelt PEW.

Bij een nadere bestudering blijken deze cijfers niet heel uitzonderlijk te zijn. Zo zaten er in het congres van 1969 al zeven politici die aangaven 'niet een specifieke religieuze affectie' te bezitten. Het aantal protestanten is al jaren aan het afnemen. Waren dit er in 1961 nog 398, daar zijn het er nu 299. De groei van het aantal katholieken compenseert dat voor een groot deel.

Verder zet de trend naar een grotere religieuze diversiteit in het congres door. Waar in 2007 de Democraat Keith Ellison als eerste gekozen moslim zitting nam in het Huis van Afgevaardigden, zitten er nu twee moslims. Daarnaast koos het Amerikaanse volk bij de afgelopen verkiezingen de eerste boeddhist in de Senaat én een hindoe in beide Huizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden