'Bescheiden Deng heeft ons welvarend gemaakt'

SHANGHAI - Het kan de Chinese bevolking onmogelijk ontgaan dat wijlen Deng Xiaoping (1904-1997) morgen honderd jaar zou zijn geworden. Al weken worden Deng Xiaoping-zomerkampen gehouden, en opstelwedstrijden en thema-avonden. Winkels liggen vol Deng-postzegels, -munten, -herdenkbordjes en -horloges, en met biografieën die opgeven over zijn prestaties, opvattingen en theorieën. Er is zelfs een kinderboekenserie 'Hallo Deng Xiaoping' uitgebracht, met aparte versies voor kleuters, en lagere en middelbare scholieren.

Bovendien is er de bioscoopfilm 'Deng Xiaoping in 1928', die deze week in Shanghai in première ging. De film vertelt niet alleen de politieke avonturen van de toen 24-jarige Deng, maar ook het liefdesverhaal van hem en zijn eerste vrouw, Zhang Xiyuan, die in het kraambed stierf. Een vernieuwende aanpak voor China.

,,Een heel eigentijdse manier, dat portretteren van de menselijke kant van de grote staatsman'', beaamt professor Chen Zhanan, Deng-specialist aan de Universiteit van Peking. ,,Het is belangrijk hem in al zijn facetten te herdenken. Deng staat voor een tijdperk, een manier van denken. Waar Mao vooral preekte, heeft Deng een liberalere, creatievere, realistischere, en levendige manier van denken gestimuleerd. Zijn wijsheden hebben China sterk beïnvloed, en zullen dat ook in de toekomst doen.''

Dat gebeurt volop. De staatsmedia bejubelen Deng als 'hoofdarchitect van het moderne China' in talloze artikelen. Teksten van al dan niet beroemde (ex-)politici uit de hele wereld met lovende woorden over hem worden aangehaald. Documentaires en complete tv-series over Dengs werk en leven vullen de beeldbuis.

Iedere zichzelf respecterende stad heeft ten minste één (foto)Â tentoonstelling om de man te eren. En die trekken veel bezoekers. Zijn geboorteplaats Guang An in de provincie Sichuan is meer dan ooit een pelgrimsoord voor toeristen. Zelfs president Hu Jintao ging er een kijkje nemen. Daarnaast zijn er nog veel kleinschalige initiatieven, die het nieuws niet eens halen.

De Chinezen lijken van harte mee te doen aan het circus. Zo organiseerde een buurtcomité in Shanghai eerder deze week een Deng Xiaoping-ochtend voor gepensioneerde communistische partijleden. Oud-fabrieksarbeidster Hong Deying keek met zo'n vijftig anderen naar een documentaire. ,,Deng was een heel gewone man: vriendelijk, hardwerkend en bescheiden'', vindt ze. ,,Mao heeft China laten verrijzen, Deng heeft China welvarend gemaakt. Dat merken we dagelijks nog. Eigenlijk moeten we hem niet alleen nu herdenken, maar op ieder moment, elke dag.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden