Bescheiden aanpak helpt imamopleiding

Beoogde nieuwe hbo-studie polderimam zal anders van opzet zijn dan mislukte voorganger

Imams opleiden aan een regulier hbo, in het Nederlands, zonder bemoeienis van buitenlandse clubs: minister Jet Bussemaker (onderwijs) gelooft er nog steeds in. Op haar aandringen voeren enkele onderwijsinstellingen daar nu serieuze gesprekken over, vertelde ze gisteren in deze krant. En dat terwijl voor de vorige studie polderimam, aan hogeschool Inholland, zo weinig animo was dat zij drie jaar geleden geschrapt werd. Waarom zou het nu wel lukken?

Omdat de aanpak veel bescheidener wordt, zegt Jet de Ranitz, voorzitter van het college van bestuur van Inholland. "Die hbo-opleiding keert hoe dan ook niet terug." Wel zou een deel kunnen reïncarneren in de gedaante van een 'minor', een traject van een paar maanden binnen een andere opleiding.

De Ranitz: "Het kan nog alle kanten op. Een van de opties is een minor binnen de hbo-opleiding islamitische godsdienstdocent. Iemand die imam wil worden, kan dan beginnen met die studie en later doorstromen naar de universitaire imamopleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De docentenopleiding als springplank. Dat sluit ook beter aan op wat moskeeën zoeken: universitair opgeleide imams."

De vorige opleiding mislukte volgens De Ranitz vanwege een gebrek aan interesse, maar ook om hele andere redenen. Eisen uit Den Haag bijvoorbeeld. Het ministerie verlangde dat het overgrote deel van het curriculum Nederlands was. "Die eis geldt ook voor eventuele nieuwe trajecten. Maar moskeeën willen dat een imam de hele Koran in het Arabisch uit zijn hoofd leert. Dat kan zo'n hbo-opleiding niet aanbieden, want dan ben je te veel in het Arabisch bezig."

Onderschat de vraag om polderimams niet, zegt Rasit Bal van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Zijn organisatie spreekt namens een fors deel van de moskeeën en neemt deel aan de gesprekken met de instellingen. Bal: "Er is nu veel meer dan een paar jaar geleden behoefte aan imams die goed thuis zijn in de Nederlandse cultuur."

Dat heeft volgens Bal, die als opleidingscoördinator aan Inholland nu de laatste aspirant-imams begeleidt, onder meer te maken met de toename van radicalisme. "We hebben imams nodig die begrijpen hoe de samenleving in elkaar zit", vindt hij. "Die aanvoelen waar de sympathie voor radicalisme vandaan komt. Imams die daarover met zo'n radicale jongere in gesprek gaan. De imams van nu zijn vooral theologen."

De vorige opleiding is volgens Bal in de kiem gesmoord. "Je moet niet verwachten dat het binnen een paar jaar een succes is en door de gemeenschap geaccepteerd wordt. Zoiets kost je eerder twintig jaar." Dat imams hopen op een nieuw hbo-traject bleek woensdag al tijdens een bijeenkomst van 75 imams in Amsterdam. Meerdere deelnemers drongen daar op aan. Een duidelijk signaal, aldus Bussemaker en De Ranitz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden