Beruchtste piratenleider ter wereld moet twintig jaar de cel in

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De 58-jarige Somalische piratenleider Mohamed Abdi Hassan moet twintig jaar de Belgische cel in voor de kaping van het Belgische schip Pompeï. De rechtbank in Brugge veroordeelde maandag de man, bij verstek, voor de kaping en voor foltering.

Abdi Hassan geldt als een van de beruchtste en machtigste piratenleiders op de Indische Oceaan. Hij zou met zijn acties miljoenen dollars losgeld hebben verdiend.

De rechtbank acht bewezen dat hij de leiding had over de kaping van de Pompeï. Het schip en zijn bemanning werden in 2009 zeventig dagen gegijzeld. Het vaartuig werd pas vrijgegeven nadat de reder twee miljoen euro losgeld had betaald.

Een kompaan, de Somalische Mohamed Moalin-Aden werd vrijgesproken voor de kaping of medeplichtigheid. Wel kreeg hij vijf jaar cel voor zijn rol in de criminele organisatie.

Lokken
De Belgische autoriteiten konden in 2013 de twee naar België lokken met een vals filmproject over het piratenleven. Toen de twee voet op Belgische bodem zetten, werden ze opgepakt.

Het Openbaar Ministerie wilde naast een celstraf ook achter de winsten aan van de twee piraten. Maar door een fout van het OM kwam er nooit een officieel verzoek tot verbeurdverklaring.

Abdi Hassan liet verstek gaan bij het proces omdat zijn advocaat er niet mee kon leven dat het Openbaar Ministerie op het laatste moment nog stukken had toegevoegd aan het dossier.

Tekent de piratenkoning verzet aan tegen zijn veroordeling, dan moet het proces opnieuw worden gevoerd. Dan kan er geen hogere straf worden opgelegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden