Bert Meerstadt per direct weg bij ABN Amro

Bert Meerstadt Beeld anp
Bert MeerstadtBeeld anp

Bert Meerstadt legt zijn commissariaat bij ABN Amro per direct neer. Dat heeft de bank donderdag gemeld. Een dag eerder werd al bekend dat Meerstadt 'in de loop van 2016' zou opstappen. 

Het vertrek is versneld nadat Het Financieele Dagblad en Trouw hadden gemeld dat de naam Bert Meerstadt voorkomt in de zogeheten Panama Papers. Dat is de naam van een internationaal journalistiek project rond bedrijven en mensen die mogelijk betrokken zijn bij fiscale constructies via Panama.

Meerstadt heeft zijn betrokkenheid bij 'Panama' tegenover deze krant ontkend. Hij zei ook dat zijn plan om dit jaar op te stappen bij de bank losstaat van deze zaak.

Nadelige effecten
In een aparte schriftelijke verklaring laat Meerstadt weten vervroegd af te treden 'aangezien het Financieele Dagblad mijn reeds geplande en in gang gezette vertrek als commissaris koppelt aan de vermelding van mijn naam in maart 2001 in een document van een BVI-onderneming'. BVI is de afkorting van de Britse Maagdeneilanden.

Meerstadt zegt te willen 'voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt'. Hij schrijft op dit moment niet verder inhoudelijk in te gaan op de publicatie.

Antecedenten
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kon donderdag niet zeggen of de antecedenten van Meerstadt bij diens aantreden in 2010 zijn onderzocht. "Dat moeten we nagaan. Maar relevanter is: Meerstadt zegt zelf ten stelligste dat hij het niet is, dat hij niet kan verklaren hoe zijn naam daaraan verbonden kan zijn. Misschien dat het FD hem enigszins een kans moet geven om na te gaan of een en ander klopt, voordat dit als feit wordt gebracht. Ik weet het oprecht niet."

Overigens benaderden het FD en Trouw Meerstadt voor het eerst op 3 maart met vragen over het feit dat zijn naam opdook in de Panama Papers. Hij verklaarde toen dat de kwestie hem niets zei, en wilde geen commentaar geven. Nadat de kranten bij ABN Amro om een reactie hadden gevraagd, meldde Meerstadt zich met het verzoek dat hij inzage wilde in de documenten. Die kreeg hij eind maart.

Wetsovertreding
Minister Dijsselbloem geeft desgevraagd aan dat het hebben van een constructie om belasting te ontduiken, een zogeheten 'contra-indicatie' is bij de screening van commissarissen naar geschiktheid en betrouwbaarheid. "Onderdeel van die screening is de vraag of er iets speelt op belastinggebied. Er wordt niet alleen gevraagd, maar ook onderzocht of er sprake is van constructies om de belasting te ontduiken, wat een wetsovertreding is. Dat is hoe het tegenwoordig werkt. Ik kan niet beoordelen of het al in 2010 in die mate is gebeurd."

In de accountancy is het sinds 2015 gebruikelijk om de financiële doopceel te lichten van nieuwe commissarissen die van buiten komen. Die moeten ook hun belastingdossier overleggen.

Verantwoording
Volgens minister Dijsselbloem zal Meerstadt 'zelf openheid moeten geven over vermeende bv's in het buitenland en vermeende belastingconstructies. Het is aan hem om verantwoording af te leggen over zijn handelen'. De bewindsman stelt dat het Meerstadts eigen besluit is 'om vanwege nieuwe stappen in zijn carrière te vertrekken'.

Dijsselbloem zei donderdagochtend al 'heel lang te weten dat Meerstadt op eigen initiatief weggaat'. "We moeten nagaan hoe lang. Net als andere veranderingen is dit gemeld en ik heb dat geaccepteerd."

Geleidelijker
De bewindsman stelt daarbij dat hij betrokken is bij de 'grote vernieuwing van de gehele raad van commissarissen'. Woensdag werd duidelijk dat de rvc van ABN Amro grotendeels vertrekt.

Volgens Dijsselbloem zou 'het beter zijn' als de vervanging van de raad van commissarissen geleidelijker zou verlopen. "Maar soms zijn de omstandigheden zo dat het zo gaat. Deze rvc is ook voltallig gelijktijdig aangetreden, dan gaan ze ook allemaal tegelijk weg. Maar er is ook prima vernieuwing gaande. Ik ben heel blij met de nieuwe vrouwelijke voorzitter van de raad, (Olga Zoutendijk, red)."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden