Bert de Vries stapt uit CDA

De Vries is een van de 380 CDA?ers die hebben bedankt. (FOTO WERRY CRONE) Beeld
De Vries is een van de 380 CDA?ers die hebben bedankt. (FOTO WERRY CRONE)

amsterdam – - Met verdriet heeft oud-fractieleider en oud-minister Bert de Vries bedankt voor het lidmaatschap van het CDA. Samenwerken met de PVV is hem ’een brug te ver’; bovendien vindt hij dat de partij te rechts is geworden.

Van onze verslaggeefster

„Het is een heel pijnlijk proces geweest”, zegt De Vries over zijn stap, die hij medio oktober heeft gezet en die gisteren bekend werd. „Je kunt bedanken, maar dat betekent niet dat je emotionele betrokkenheid weg is.”

De Vries (72) was veertig jaar lid van het CDA en de ARP. Hij was deze zomer een van de prominenten die zich keerde tegen samenwerking met de PVV. Hij heeft grote bezwaren tegen de opvatting van de PVV dat de islam geen godsdienst is maar een politieke ideologie.

De oud-minister van sociale zaken en landbouw hing naar eigen zeggen al jaren tegen het afscheid aan. In 2005 schreef hij een kritisch boek over het sociale beleid van het CDA. „Dat heeft niet tot verandering geleid”, stelt hij met spijt vast. „Het proces van verrechtsing is verder doorgezet.”

De afgelopen weken hebben 380 CDA’ers opgezegd. De partij meldt dat 350 mensen bedankten omdat ze tegen de gedoogconstructie met de PVV zijn. De rest heeft zich afgemeld uit onvrede over het sociale gezicht van de partij. Ongeveer 1100 mensen zijn in dezelfde periode juist lid geworden van het CDA, onder meer omdat ze onder de indruk waren van de manier waarop de partij de samenwerking met de PVV op een congres besprak.

Drie andere CDA’ers vertellen vandaag in Trouw over de worsteling die ze hadden met het verbreken van de band met de partij waarvan ze lang jaren lid waren. De drie, Henk Woldring, Joop van Rijswijk en Cees van der Roest, hebben het partijbestuur uitvoerig ingelicht over hun besluit. Zij vinden het jammer dat ze geen reactie hebben gekregen. „Het kan ze geen lor schelen”, zeggen ze.

De partijwoordvoerder ontkent dat. „Ieder lid dat zich afmeldt, vinden we vervelend.” In augustus beloofde het partijbestuur dat alle opzeggers een reactie krijgen. „Voor een deel is dat gebeurd, voor een deel kan het nog even duren”, zegt de woordvoerder. Bert de Vries heeft inmiddels een telefoontje gehad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden