Berry Kessels 'Bijna was het voortijdig afgelopen tussen mij en de literatuur'

Wat voor lezer bent u?
"Als een boek slecht geschreven is, knap ik af - dat is eigenlijk het enige criterium. Ik lees van alles: geschiedenis, biografieën, literatuur, thrillers. De boeken van Richard Kapuscinski vind ik prachtig: ooggetuigeverslagen van bijzondere en verschrikkelijke episoden uit de geschiedenis. Dat je bijna kunt ruiken hoe het ergens is. Heel goed vond ik ook 'A Season with Verona' van Tim Parks, waarin hij aan de hand van een aantal wedstrijden de racistische en vandalistische Italiaanse voetbalclub Hellas Verona beschrijft. Ik houd niet van voetbal - hoewel ik de laatste jaren wel een liefde voor Vitesse heb opgevat - maar dit is geweldig."

Als u van alles leest, hoe komt uw keuze dan tot stand?
"Toen ik studeerde had ik weinig geld en kocht ik vaak boeken in de ramsj. Dat doe ik nog steeds, ik ga daar altijd met hele stapels weg. Daarnaast lees ik veel strips, daar heb ik er zeker duizend van. Abouet en Oubrerie, Dupuy en Berberian, Hanco Kolk. Maar het nieuwe Asterix-album koop ik ook altijd."

Las u als kind vooral strips?
"Mijn oom werkte bij een uitgeverij, die gaf me altijd misdrukken van Asterix en Lucky Luke. Ik zag alleen nooit wat er mis mee was. Maar ik las toen al veel en divers. Ik mocht acht boeken meenemen van de bibliotheek, veel meer dan de regel was, en die bracht ik dan al na drie dagen terug. De eerste roman die ik op de middelbare school las, was 'Reizigers in de anti-tijd' van Hugo Raes. Pff, wat werd ik daar depressief van. Pas later heb ik begrepen dat het gewoon een slecht boek is, maar het had weinig gescheeld of het was voortijdig afgelopen tussen mij en de literatuur."

Welke boeken leest u nooit?
"Managementboeken. Dat vind ik echt papiervervuiling - meestal dan. Wél goed in dat genre is bijvoorbeeld het boek 'Verdraaide organisaties' van Wouter Hart, althans vooral dan het eerste hoofdstuk. Hij analyseert daarin feilloos hoe regels en structuren vaak het zicht kunnen ontnemen op de bedoeling van een organisatie."

Aan welk boek dat u altijd nog eens wilt lezen komt u maar niet toe?
"'The Death and Life of Great American Cities' van de Amerikaanse stedenbouwkundige Jane Jacobs. Ik citeer haar vaak: 'Old ideas may need new buildings, but new ideas must use old buildings.' Dat is wat we in Klarendal hebben gedaan: creatieve economie koppelen aan sociale ontwikkeling. Ik moet haar echt snel lezen."

Berry Kessels (1962) is manager wonen bij woningcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem, recentelijk door minister Stef Blok bekroond als winnaar van de Gouden Piramide 2013 voor het project Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden