Beroering over Iraanse tv-show Tariq Ramadan

Tariq Ramadan (EPA) Beeld
Tariq Ramadan (EPA)

Opnieuw is Tariq Ramadan, integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam, in opspraak. Hij maakt een programma voor de Iraanse tv.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is bezorgd over de werkzaamheden die de islamoloog Tariq Ramadan voor het Iraanse tv-station Presstv verricht. De gemeente en de Erasmus Universiteit Rotterdam willen Ramadan met spoed spreken, hebben ze gisteren laten weten.

Ramadan presenteert op de door de Iraanse overheid gefinancierde zender een wekelijks programma over de islam. Voor Rotterdam werkt hij als integratieadviseur, bij de universiteit is hij hoogleraar identiteit en burgerschap. Beide hadden geen weet van Ramadans werkzaamheden voor het tv-station.

De PvdA, de grootste partij in de Rotterdamse raad, heeft om opheldering gevraagd. „De berichtgeving over zijn werk voor de Iraanse zender raken zijn geloofwaardigheid in Rotterdam. De zender wordt gefinancierd door het totalitaire Iraanse regime. Naar ik begrijp is het programma waaraan hij meewerkt heel discutabel”, aldus raadslid Peggy Wijntuin.

Drie andere partijen in de gemeenteraad (Leefbaar Rotterdam, VVD en SP) vinden al langer dat Ramadan de rol van integratieadviseur niet langer kan vervullen, vooral vanwege zijn conservatieve standpunten over vrouwen en homo’s. De PvdA was hierover intern verdeeld, maar hield Ramadan telkens in het zadel.

Ook de CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft er grote moeite mee dat Ramadan het discussieprogramma presenteert. Vooral de doelstellingen van de zender steken CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk. „Zoals ik de informatie op de website van Presstv heb geïnterpreteerd, wil de zender de Iraanse revolutie verder verspreiden. Ook wordt er een vergelijking getrokken tussen de rechtse partijen die nu bij de Europese verkiezingen gewonnen hebben en de opkomst van nazi-Duitsland in tijden van de recessie in de jaren dertig.”

„Als je daaraan meewerkt en tegelijkertijd een bruggenbouwer bent voor de gemeente Rotterdam, dan wordt het een beetje dubieus”, stelt Van Dijk. „Ramadan mag alles zeggen wat hij denkt of vindt, maar niet in alle functies. En bij een bruggenbouwer gaat het er niet alleen om wat hij of zij doet, maar ook wie hij is.” Collega-Kamerlid Mirjam Sterk vult aan: „Ramadan is al een omstreden figuur. Hierdoor raakt hij alleen maar meer besmet. We vragen ons af wie hij nou is.”

Het CDA in Rotterdam heeft Ramadan tot op heden altijd gesteund. „Als hij het bekende geluid laat horen, is er wat mij betreft niets aan de hand. Als hij in zijn programma iets anders zegt dan de standpunten die hij in Rotterdam uitdraagt, dan kunnen we wel eens een probleem hebben”, aldus raadslid Beppie Hagenaars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden