Beroerde week voor Trump

Elke dag kwam Trump slecht in het nieuws. Peilingen beloven ook niets goeds en partijgenoten laten hem vallen.

"Donald Trump is niet alleen ongeschikt voor de baan van president, maar hij zou heel goed een bedreiging kunnen zijn van onze nationale veiligheid." Uit de mond van Trumps tegenstander in de race om het Amerikaanse presidentschap, Hillary Clinton, zou dat al een ongewoon pittig oordeel zijn, maar die zei het niet. Het was een voormalig directeur van de CIA die het gisteren schreef in The New York Times.

Egotrippen

Michael Morell heeft gediend onder George W. Bush en Barack Obama. Hij heeft in zijn leven zowel voor Republikeinen als voor Democraten gestemd. Op wie precies, dat hield hij als goed ambtenaar geheim. "Maar dat is nu voorbij." De reden: "Zijn egotrippen, zijn overspannen reacties op veronderstelde beledigingen, zijn tendens om beslissingen te nemen op basis van intuïtie, zijn weigering om zijn standpunt te veranderen op basis van nieuwe informatie, zijn minachting voor feiten, zijn weigering om te luisteren naar anderen en zijn gebrek aan respect voor de wet."

Voor wie het wilde zien, waren al die karaktertrekken volop zichtbaar in de eerste week na de conventies van de twee politieke partijen. Tot wanhoop van zijn medestanders vulde Trump dag na dag de media met kwesties die weinig bijdroegen aan het beeld van een evenwichtige, serieuze kandidaat voor het leiderschap van het land. De meeste schade leed hij door zijn kritiek op Khizr en Ghazala Khan, de ouders van een in Irak omgekomen militair. Op de Democratische conventie hadden die, bij monde van Khizr, zijn voornemen gehekeld om moslims als zij de toegang tot de VS te ontzeggen.

Gezien hun status als gold star family, nabestaanden van een gesneuvelde, zou iedere andere politicus er respectvol het zwijgen toe hebben gedaan. Maar Trump hekelde eerst het zwijgen van Ghazala ("Mocht ze misschien niets zeggen?") en suggereerde later zelfs dat de Khans vooral boos waren omdat hij het terroristen moeilijker wilde maken het land binnen te komen.

Door zijn weerzin tegen ongelijk bekennen, maakte hij het steeds erger. Toen een veteraan hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst als blijk van steun zijn purple heart cadeau gaf, de medaille die een gewonde militair krijgt, toonde Trump zich er trots op: "Altijd al willen hebben".

En er was nog veel meer de afgelopen week: een nare reactie op een huilende baby in zijn publiek, een weigering om een belangrijke Republikeinse politicus, Paul Ryan, te steunen in zijn strijd om herverkiezing; geen goed antwoord op berichten dat zijn vrouw Melania na aankomst in de VS illegaal als model werkte en de suggestie dat hij de verkiezingen zou kunnen verliezen door fraude.

Die laatste overpeinzing was misschien ingegeven door peilingen die voor Trump niets goeds beloven. Normaal gesproken krijgt een kandidaat kort na de conventie waar hij of zij wordt genomineerd een klein zetje in de peilingen. Maar dat voordeel was voor Trump wel erg snel verdwenen, en voor Hillary Clinton, wier nominatie een week later viel, is het wel erg riant. Elke dag brengt peilingen die haar voorsprong op Trump nog weer wat groter maken. In één, misschien een uitschieter, is het 15 procent.

De belangrijkste factor in die voorsprong is dat momenteel 90 procent van de Democratische kiezers de kandidaat van hun eigen partij accepteert, maar dat bij de Republikeinen maar 79 procent dat doet.

De Democratische kandidaat is druk bezig van die zwakke plek te profiteren. Na een telefonisch verzoek van haar maakte bijvoorbeeld Meg Whitman bekend dat ze haar gaat steunen. De directeur van technologiereus Hewlett Packard, en miljardair deed ooit een gooi naar het gouverneurschap van Californië als Republikein. Maar Trump vindt ze een demagoog. Whitman geeft geld en gaat er bij haar Republikeinse vrienden op aandringen 'het land boven de partij te stellen'.

Intussen in het kamp van Hillary: e-mails

Hillary Clinton kwam de week ook niet helemaal ongeschonden door. Door eigen toedoen laaide opnieuw de kwestie op over het opzetten van een privé-emailserver toen ze minister van buitenlandse zaken was.

De directeur van de FBI oordeelde dat ze er niet over tegen de FBI had gelogen, maar dat ze 'roekeloos' was omgegaan met e-mails die soms geheime informatie bevatten.

In een interview maakte Clinton ervan dat ze er volgens de FBI altijd de waarheid had gesproken. Maar de media kwamen met voorbeelden waarin ze ontkende dat er ooit geheime informatie was langsgekomen. Na een dag of wat spartelen erkende ze gisteravond dat ze de FBI-conclusies 'te kort door de bocht' had samengevat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden