Beroerde timing, goede invalshoeken

Ze komen uit op de dag dat Barack Obama tot president van de Verenigde Staten is gekozen. De opinieweekbladen gingen in principe dus vóór die dag al naar de drukker, vóór ze wisten hoe de wereld woensdag zou veranderen.

Zo niet Elsevier: als enige heeft het weekblad woensdag al de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama op de cover. Hoofdredacteur Arendo Joustra zegt: „Dat is traditie bij Elsevier. Die specifieke dinsdagnacht gaan we altijd later naar de drukker. Iedereen stond er klaar en om vijf uur ’s ochtends belde ik dat ze konden beginnen.” Het duurt een etmaal om de hele oplage van 150.000 exemplaren te drukken. De eerste exemplaren lagen daarom woensdag later in de kiosk.

Het coverartikel zelf geeft een volledig en gedetailleerd portret van Barack Obama die in Amerika zwart is, en in Kenya El Muzungu wordt genoemd, de blanke man.

HP/De Tijd lijkt zich met de timing-situatie juist geen raad te weten. Het besteedt nauwelijks aandacht aan Amerika terwijl lezers en kijkers juist nu smullen van verhalen over die supermacht in turmoil. Het doorwrochte coverartikel had er ook volgende week in kunnen staan, over vrouwen die bij gebrek aan een man toch een kind willen én nemen.

Het enkele Amerika-artikel intrigeert wel om haar verrassende invalshoek: een portret van Condoleezza Rice. Bush sleept iedereen mee in zijn val, behalve haar. Ze wordt zelfs getipt als kandidaat voor de volgende presidentsverkiezingen. Barack Obama tegen Condoleezza Rice? Over historische momenten gesproken.

Condi Rice is wel acht jaar medeverantwoordelijk geweest voor de twijfelachtige wereldpolitieke beslissingen van de Bush-regering. Maar Amerika wil vrouwen in de top en haar imago doet de rest: „Palin is sexy maar niet slim, Clinton is slim maar niet sexy. Rice is slim én sexy - als ze wil.” Het stuk is wel vertaald uit het Duitse weekblad Der Spiegel.

Vrij Nederland komt zelf met een verkiezingsnacht-bestendig coverartikel. ’Zeven lessen voor de nieuwe bewoner’, staat er boven een foto van het Witte Huis. Defensiedeskundige Ko Colijn beschrijft de fouten en kwaliteiten van Kennedy, Nixon en Reagan tot en met Bush junior en de lessen die daaruit te trekken zijn. Zoals: „Buitenlandse politiek is de rotzooi van uw voorgangers opruimen, buitenlandse politiek is hard, zachte heelmeesters worden na vier jaar weggestemd” (over Carter). Of „houd rekening met de binnenlandse oppositie, een Lewinsky kan even dodelijk zijn als een Saddam of Bin Laden” (over Clinton). Tussen de lessen door bespreekt het stuk zeven opmerkelijke presidentschappen van recent Amerika.

Wat timing betreft: De Groene Amsterdammer neemt een dag extra de tijd en komt vandaag pas uit - met een Obama-verhaal op de cover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden