Beroerde arbeidsomstandigheden en dwangarbeid in kledingsector India

Een werkneemster van kledingbedrijf Go Go International in Bangalore, India. Beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press
Een werkneemster van kledingbedrijf Go Go International in Bangalore, India.Beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press

C&A en H&M nemen kleding af van textielfabrieken die arbeiders minder betalen dan vooraf was afgesproken. En ze zijn niet vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Hans Nauta

Om de Indiase economie op te pompen worden in zeven jaar tijd 400 miljoen Indiërs bijgeschoold. Het programma dat premier Modi hiervoor in 2015 lanceerde, Skill India, moet van India het productiehuis van de wereld maken. Maar jonge vrouwen die in onderwijscentra worden klaargestoomd voor de textielindustrie, krijgen niet altijd het eerlijke verhaal te horen. Ze migreren binnen India voor een baan die veel wegheeft van gedwongen arbeid.

Onderzoek in Bangalore, met 1200 fabrieken en 500.000 werknemers India’s textielhoofdstad, laat volgens de lokale vakbond Garment Labour Union (GLU), Schone Kleren Campagne en de Landelijke India Werkgroep (LIW) zien dat migranten ook worden misleid. Ze krijgen minder salaris dan beloofd, moeten toch hun eten en verblijf zelf betalen, en zijn niet vrij om te gaan waar ze willen. Hun hostels staan onder controle van de fabriek en de omstandigheden zijn vaak slecht.

57 procent vrouwen

Gedwongen arbeid betekent volgens de International Labour Organisation dat de arbeider bijvoorbeeld andere taken moet doen dan was afgesproken bij de rekrutering of dat iemand niet vrijwillig mag vertrekken. In 2016 verrichtten 16 miljoen mensen wereldwijd gedwongen arbeid in de private sector, meldde de VN-organisatie vorig jaar september. Van die slachtoffers is 57 procent vrouw.

Vakbonden schatten dat er 15.000 tot 70.000 migrantenarbeidsters uit het noorden en oosten van India in Bangalore zijn komen werken. Offici­ële cijfers zijn er niet, de overheid heeft geen zicht op deze groep. De door vrouwen geleide vakbond GLU ondervroeg in Bangalore 63 arbeidsters, waaronder 42 migranten, uit drie fabrieken van grote producenten.

Uit het gisteren gepubliceerde onderzoek blijkt dat migranten er vaak slechter aan toe zijn dan lokale arbeidsters, die kunnen terugvallen op hun familie, vaker lid zijn van een vakbond en bij misstanden sneller naar een andere werkgever stappen.

Een groot manco is dat migranten de lokale taal niet spreken, Kannada. Ook kennen ze hun rechten niet altijd. Na de lange werkdagen zijn ze niet vrij om de deur uit te gaan, volgens bewakers is dat voor hun eigen veiligheid. Ze maken meer overuren dan lokale arbeiders en niet altijd betaald. Als een klus nog niet af is, werken ze soms op hun enige vrije dag, ook door intimidatie.

Merken

Bekende merken zoals C&A en H&M nemen textiel af van de onderzochte fabrieken. H&M liet gisteren in een reactie weten sinds de onderzoeksperiode een richtlijn voor Indiase producenten te hebben opgesteld om de omstandigheden van migranten te verbeteren. Het Zweedse modebedrijf zegt tegenwoordig alle hostels te inspecteren. ‘Een uitdaging is de balans te vinden tussen de veiligheid van werknemers en hun bewegingsvrijheid.’ Arbeidsters mogen volgens H&M nu op zondag de deur uit, maar de controle aan de poort blijft. Een woordvoerder herkent de genoemde problemen en noemt het frustrerend dat veranderingen blijkbaar niet snel genoeg gaan. C&A liet aan de onderzoekers weten nieuwe maatregelen te nemen.

De onderzoekers roepen de Indiase overheid op om als financier van trainingsprogramma’s beter op de jonge migranten te letten. ‘De overheid moet ervoor zorgen dat de banen die zo worden gecreëerd aan de Indiase wet voldoen en aan criteria voor fatsoenlijk werk. Verder moet de overheid voorkomen dat gesubsidieerde bemiddelaars vrouwen met valse beloftes rekruteren.’

Skill India is een van de pilaren van het grote economische plan Made in India. Op het World Economic Forum in Davos zei premier Modi deze week dat India’s economie in 2025 meer dan verdubbeld zal zijn. Hij kreeg lof en beleefdheden toegezwaaid voor zijn toespraak voor wereldhandel en tegen protectionisme.

Kritiek was er van IMF-directeur Christine Lagarde. "Ik had dolgraag iets meer gehoord over meisjes", zei ze. Die zijn vaak de dupe van glimmende groeicijfers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden