Beroepsziekten onverzekerbaar

DEN HAAG – Beroepsziekten als rsi en stoflongen worden steeds moeilijker verzekerbaar. Vier verzekeringsmaatschappijen weigeren nu al voor de risico's op de draaien, andere aansprakelijkheidsverzekeraars overwegen dit voorbeeld te volgen.

Dat blijkt uit een steekproef van het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars denken dat zij de claims van zieke werknemers op langere termijn niet meer kunnen dragen via aansprakelijkheidsverzekeringen. Nu de WAO versobert en burgers over het algemeen mondiger worden verwachten zij dat zieke werknemers hun bazen sneller aansprakelijk zullen stellen voor hun gederfde inkomsten. ,,Het is nog niet zoals in de Verenigde Staten waar mensen torenhoge claims indienen, maar het dreigt wel steeds meer die kant op te gaan”, zegt Eric Fischer, directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Beroepsziekten zijn aandoeningen die veroorzaakt worden door slechte werkomstandigheden. Door te veel lawaai, stof, gevaarlijke stoffen en zware lichamelijke belasting ontstaan ziektes als OPS ('schildersziekte'), stoflongen, doofheid, kanker, huidaandoeningen of versleten gewrichten. Vaak zijn deze aandoeningen onomkeerbaar en belanden de werknemers in de WAO. Omdat dan hun inkomens fors daalt, klagensteeds meer werknemers hun werkgevers aan om toch hun misgelopen inkomsten en geleden smart te compenseren. Jaarlijks worden 6000 zieke werknemers bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten geregistreerd. Ongeveer 350 gevallen belanden op het bordje van de aansprakelijkheidsverzekeraars. De afhandeling van die claims kan jaren duren. Dat is, aldus de verzekeraars, bij vijftig zaken het geval.

Volgens de FNV doen de verzekeraars hun best om deze zaken zo lang mogelijk te rekken en spiegelen ze de slachtoffers af als onbetrouwbare verdachten. Vandaag presenteert de vakcentrale hierover een boekje op een symposium over beroepsziekten. Het Verbond van Verzekeraars is in zijn wiek geschoten over deze aantijgingen. ,,Het is helemaal niet in het financieel belang van verzekeraars om de afhandeling van claims zo lang mogelijk te rekken”, beweert Fischer. Hij wijst erop dat verzekeraars ook rente moeten betalen over de termijn waarbinnen uitkeringen worden toegekend. ,,Sommige gevallen zijn ook gewoon lastig te bewijzen. Hoe weet je bijvoorbeeld of een schilder de OPS-ziekte bij zijn huidige werkgever heeft opgelopen en niet bij zijn vorige? En wie weet heeft hij zich met klussen in zijn eigen tijd wel niet aan de arbo-regels gehouden.”

De aansprakelijkheidsverzekeringis volgens de brancheorganisatie ook niet de geëigende oplossing voor de afhandeling van beroepsziekten. Het Verbond pleit al jaren voor de invoering van een directe verzekering van het beroepsrisico. Deze verplichte verzekering zou alle beroepsziekten vergoeden zonder dat het uitmaakt of die op het werk of in de vrije tijd zijn opgelopen. De dekking kan dan per sector worden vastgesteld aan de hand van een door de overheid opgestelde lijst beroepsziekten. Premie en dekking zouden per sector kunnen worden vastgesteld aan de hand van wettelijke bepalingen. De verzekeraars hopen dat de politiek dit idee overneemt. Het is volgens Fischler efficiënt en goedkoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden