Beroepsziekten nummer 1: rsi en pijn in rug

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Bijna de helft van het aantal beroepsziekten bestaat uit aandoeningen aan rug, armen (rsi) en benen, stelt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Van onze redactie economie

Het Centrum voor Beroepsziekten (CvB) heeft een kleine zevenduizend meldingen van bedrijfsartsen over 2008 onderzocht. Hoewel rsi nog in de top-3 prijkt, daalde het aantal meldingen over klachten die worden veroorzaakt door onder andere het werken met een computer wel. De afname komt volgens de onderzoekers door ergonomische aanpassingen van de werkplek.

Het aantal lage rugklachten nam juist toe, en (in de bouw) ook artrose aan knie en heup. Doordat er in medische vakliteratuur meer aandacht is voor artrose veroorzaakt door werk, stellen bedrijfsartsen de diagnose eerder. De toename van rugklachten komt niet door slechtere arbeidsomstandigheden, maar door nieuwe richtlijnen waardoor rugklachten eerder als beroepsziekte worden geregistreerd, vermoeden de onderzoekers.

Bedrijfsartsen waarschuwen voor nieuwe risico’s door de crisis, zoals intensivering van het werk en een slechte balans tussen werk en privé. Vorig jaar waren al ruim duizend meldingen psychisch van aard (17 procent), meestal overspannenheid of burnout. Werkgebonden psychische aandoeningen zorgen volgens de artsen voor langdurig verzuim.

Gehooraandoeningen nemen sinds 2000 enorm toe, van 861 naar 2.353 meldingen in 2008. Deze problemen zijn er met name onder werknemers in de bouw. Gehoorbescherming maken de communicatie op de werkvloer lastiger, wat weer gevaarlijke situaties kan opleveren. De onderzoekers pleiten daarom voor stillere machines.

Het meeste verzuim komt door griep en verkoudheid (34 procent), gevolgd door rugklachten (10 procent). Kanker is de grootste veroorzaker van arbeidsgebonden sterfte. Acht procent van alle kankersoorten wordt veroorzaakt door werk, meestal is het werken met asbest in het verleden de oorzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden