Beroepszieken voelen zich vaak slecht behandeld en niet erkend

amsterdam – De meeste werknemers met een beroepsziekte, die een schadeclaim indienen tegen hun werkgever, willen vooral sociaal-economische genoegdoening. Geld is niet hun eerste drijfveer. Ze zijn vooral kwaad en voelen zich slecht behandeld.

Dat blijkt uit het rapport Leerzame Schadeclaims, dat de universiteiten van Amsterdam en Maastricht en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten hebben opgesteld.

In Nederland lopen jaarlijks naar schatting 25.000 werknemers een beroepsziekte op. Steeds vaker dienen deze getroffenen een claim in. Het is voor het eerst dat onderzoek is gedaan naar het ontstaan van beroepsziekteclaims en mogelijkheden om die claims te voorkomen.

De wetenschappers hebben zich in het onderzoek beperkt tot dossiers van mensen met rsi of schildersziekte. Deze laatste aandoening wordt veroorzaakt door het inademen van oplosmiddelen in verf en kan tot ernstige zenuwaandoeningen en hersenschade leiden. Bij alle patiënten bleek dat zij niet alleen ziek waren geworden door hun ongezonde werk, maar ook last hadden van hoge werkdruk, slechte arbeidsomstandigheden en slechte werkverhoudingen.

De kwaliteit van de arbozorg is ver beneden peil, concluderen de onderzoekers. In de onderzochte bedrijven erkenden artsen, bedrijfsleiding en collega’s het werkgerelateerde karakter van de klachten niet. Bedrijfsartsen lieten zich op afstand zetten en wisten onvoldoende van de kwalen. Niet zelden moest een werknemer na een ziekteperiode opnieuw vergelijkbaar werk doen.

De wetenschappers adviseren de toegang tot bedrijfsartsen en andere zorgverleners veel makkelijker te maken. Werknemers moeten meteen erkenning krijgen om te voorkomen dat ze zich later slecht bejegend voelen. Ook moeten zij begeleiding naar een passende functie krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden