Beroepsopleiding tot imam stopt

Hogeschool Inholland: De studie kost veel geld en studenten hebben intensieve begeleiding nodig

De enige Nederlandse beroepsopleiding tot imam houdt op te bestaan. Hogeschool Inholland noemt de studie zo verlieslijdend dat doorgaan geen zin meer heeft.

"Dit is een van onze duurste trajecten", zegt bestuursvoorzitter Doekle Terpstra. "Van de 150 studenten hebben er relatief veel intensieve begeleiding nodig. Je hebt toch te maken met veel verschillende culturele achtergronden." Ook telt de in Amstelveen gevestigde studie relatief veel langstudeerders. De huidige student-imams mogen hun opleiding wel afmaken. In 2018 moet de laatste hbo-opgeleide imam afgestudeerd zijn.

Terpstra, die was aangesteld om de geplaagde instelling weer gezond te maken, houdt het onderwijsaanbod tegen het licht. "We moeten eerlijk zijn. De imamstudie kost veel geld en zal nooit rendabel worden. Zelfs de speciale subsidie van het ministerie kan niet voorkomen dat we er flink op moeten toeleggen."

Inholland opende de opleiding in 2006, aangemoedigd door Mark Rutte, destijds staatssecretaris van onderwijs. Hij hoopte dat islamitische geestelijken zo beter zouden integreren in Nederland. Moskeebesturen hoefden hun voorgangers niet langer in te vliegen uit het buitenland als imams een studie konden volgen op eigen bodem. De 'polderimams' moesten ook helpen een 'Nederlandse islam' te ontwikkelen, zonder te veel inhoudelijke en financiële invloed uit het land van herkomst. De Vrije Universiteit begon in 2005 met een masteropleiding tot islamitisch geestelijk verzorger.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (dat de betrokken islamitische organisaties vertegenwoordigt) vreest dat Nederland de controle op zijn moskeeën kwijtraakt. "Nederlandse moslims hebben veel behoefte aan eigen imams", meent woordvoerder Yassin Elforkani. "De kans dat Marokko of Saudi-Arabië zich nu gaat inmengen is wel erg groot."

De keuze om de opleiding af te bouwen valt Terpstra zwaar. "Het is een prachtig en maatschappelijk relevant initiatief. We dragen de opgedane kennis over aan de islamitische organisaties waarmee we samenwerkten. Misschien kunnen zij de opleiding elders onderbrengen." Terpstra is daar nogal pessimitisch over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden