Beroepskeuze

In jongensdromen vervult het openbaar vervoer een hoofdrol. Ze willen conducteur worden, machinist op een trein, vliegenier. Ook het vak van chauffeur in het internationale goederentransport gooit hoge ogen.

Ruud Verdonck

Eerlijk gezegd weet ik niet zeker of dit nog steeds zo is. De eerste aanzet tot een beroepskeuze moet toch ook onderhevig zijn aan veranderende modes of de toegenomen verschillen in de verdiensten. En anders wel aan de tanende faam van de betrokken beroepsgroepen. Vrachtwagens vallen voortdurend om, de trein en het vliegtuig zijn nooit op tijd. Maar goed, zolang het niet onderzocht is scoort het openbaar vervoer nog steeds heel hoog bij jongetjes. Behalve de taxi dus. Ooit van een stralend knaapje gehoord, die nadat alle andere jongetjes van de klas hun voorkeur aan juf hadden onthuld, antwoordde: taxichauffeur, juf!

Ze moeten wel bestaan. Want veel kinderen willen het vak van hun vader volgen. Maar wijs geworden zeggen die vaders waarschijnlijk: je mag het gerust worden, maar zeg het niet op school, anders krijgen we zo'n naam. Dan knikt zo'n jong vanzelf.

Dit geldt uiteraard alleen de Nederlandse taxichauffeurs. Wie de internationale berichtgeving erop naslaat, ontdekt dat taxichauffeurs in het buitenland de grote deskundigen zijn op het gebied van de binnenlandse onrust en andere recente maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Op weg van het vliegveld naar het hotel duiden ze de situatie zo scherp, dat de verslaggever vanwege de kosten maar beter meteen rechtsomkeert kan maken. Ik bedoel maar, als minister Peijs een cursus taxichauffeur wil, dan kan ik de helft van het vakkenpak al invullen: economie, filosofie, rechten, vier vreemde talen en geen gymnastiek. De andere helft komt te bestaan uit lessen in wellevendheid, de handmatige bediening van de meter en de kennis van het opgebroken stratenboek. Daar zijn vooral in Amsterdam ernstige klachten over binnengekomen, sinds de taximarkt voor iedereen met iets op vier wielen geopend is verklaard.

Zomerzotheid? Volgens mij zijn dit, plus een regelmatige uitval naar alles wat er een beetje allochtoon uitziet, precies de zaken waar ik altijd al over heb horen klagen bij taxichauffeurs. Van jongs af aan, zal ik maar zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden