Beroep Van der G. snel behandeld

AMSTERDAM - Het beroep van Volkert van der G. tegen het permanente camaratoezicht wordt versneld behandeld. De uitspraak over de 24-uursobservatie is morgen, zes weken eerder dan verwacht.

Twee maanden geleden besloot de verdachte van de moord op Pim Fortuyn uit protest tegen de aanwezigheid van camera's alleen nog te drinken. Sinds kort drinkt hij overigens niet alleen thee en koffie, maar ook bouillon. Daarnaast slikt hij vitaminepillen. Zijn conditie wordt door zijn omgeving naar omstandigheden goed genoemd.

De Raad voor de strafrechtstoepassing heeft wegens de voedselstaking een versnelde procedure gevolgd. Eerder oordeelde de raad dat het continue cameratoezicht onwettig was. De directie van Demersluis, de afdeling van de Bijlmerbajes waar Van der G. opgesloten zit, verdedigde de permanente observatie uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen. Van der G. had op een stoel gestaan, wat kon betekenen dat hij zich wilde ophangen.

Ex-minister Korthals van justitie kwam daarop met een noodwet, waarbij het strakke toezicht op Van der G. wel toegestaan zou zijn. Of dat werkelijk zo is, beoordeelt nu de beroepscommissie van de raad. P. Cremers van de raad: ,,Mocht de commissie bepalen dat de camera's weg moeten, dan zal minister Donner van justitie daar gevolg aan moeten geven. Doet hij dat niet, dan kan de advocaat van Van der G. dat afdwingen via de rechter.''

Twee psychiaters hebben vastgesteld dat Van der G. wilsbekwaam is. Hun rapport ligt nu bij de inrichtingsarts van Demersluis. De geestelijke staat van Van der G. is van belang op het moment dat hij dwangvoeding nodig heeft om te blijven leven. Van der G. heeft in een wilsverklaring vastgelegd dat hij niet tegen zijn zin mag worden gevoed. Minister Donner: ,,Ik heb nog geen signaal ontvangen dat ik daarover een besluit moet nemen''.

Donner blijft bij zijn standpunt dat de Penitentiare Beginselenwet van 1985 hem mogelijkheden biedt onder dwang te voeden. Volgens die wet kan een gedetineerde worden verplicht een geneeskundige behandeling te ondergaan.

De inspectie voor de gezondheidszorg meent dat artsen niet mee mogen werken aan het toedienen van dwangvoeding aan een gedetineerde die eerder vrijwillig en bij zijn volle verstand heeft besloten in hongerstaking te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden